Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal: „Arătaţi-mi o ţară în lumea asta care a făcut o reducere aşa mare de TVA fără să aibă probleme“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionuţ Dumitru spune că impactul reducerii TVA la alimente la 9% şi al scăderii cotei generale de la 24% la 19% este prea mare   FOTO Mediafax
Ionuţ Dumitru spune că impactul reducerii TVA la alimente la 9% şi al scăderii cotei generale de la 24% la 19% este prea mare   FOTO Mediafax

Relaxarea fiscală este bună, nimeni nu poate nega asta, însă trebuie să vedem dacă putem face acest lucru în condiţiile bugetare pe care le avem, a declarat, vineri, Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal. El a completat că, per total, reducerea TVA este „foarte agresivă“ şi că se ridică la 8 puncte procentuale dacă adăugăm şi reducerea TVA la alimente de la 24% la 9%, introdusă în luna iunie a acestui an.

„Nu cred că trebuie să se pună problema în discursul public dacă vrem sau dacă nu vrem relaxare fiscală. Dacă facem un sondaj acum, o să vedem că toată lumea vrea relaxare fiscală. Relaxarea fiscală este bună, şi nimeni nu poate să nege asta, dar trebuie să supunem dezbaterii dacă putem să facem acest lucru în condiţiile bugetare pe care le avem. Dacă ne uităm doar la partea de venituri bugetare facem o mare greşeală pentru că trebuie să ne uităm şi la partea de cheltuieli bugetare“, a spus Dumitru, la postul Digi 24, conform Agerpres.ro.

Preşedintele Consiliului Fiscal a adăugat că intenţia de reducere a TVA de la 24 la 19% este una „agresivă“, în schimb măsurile de eliminare a taxei pe stâlp sau a accizei la carburanţi sunt iniţiative bune.

„Dacă ne uităm la discuţiile din ultima perioadă, vedem că se intenţionează o reducere foarte agresivă a TVA. Celelalte măsuri eu spun că sunt bune, cum ar fi eliminarea taxei pe stâlp, şi care a fost un non-sens economic încă de la început, eliminarea accizei suplimentare la carburanţi, de asemenea nu am văzut nicio infrastructură creată din acea taxă, deşi asta a fost intenţia. 

Deci, noi reducem, foarte agresiv TVA, iar această reducere nu este de 5 puncte procentuale, ci mult mai mare deoarece cota redusă s-a extins la foarte multe produse, astfel încât cota medie de TVA scade, în momentul de faţă, undeva în zona de 15%. Înainte de scădere aveam la o cotă standard de 24% o cotă efectivă pe coşul de consum de 22 şi ceva la sută. De la 22 şi ceva la sută ne ducem la 14 şi ceva, deci sunt opt puncte procentuale reducere de TVA. Arătaţi-mi o ţară în lumea aceasta care a mai făcut o reducere de opt puncte procentuale de TVA atât de repede fără să aibă probleme“, a explicat Ionuţ Dumitru.

Preşedintele Klaus Iohannis a retrimis astăzi în Parlament legea privind Codul Fiscal spre reexaminare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite