Ionel Dancă: Creşterea salariilor nu va fi aruncată pe creşterea preţurilor

Ionel Dancă: Creşterea salariilor nu va fi aruncată pe creşterea preţurilor

Şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, susţine că majorarea salariului minim pe economie va fi realizată astfel încât să nu fie anulată prin creşterea preţurilor şi să nu împovăreze şi mai mult mediul de afaceri.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Una dintre primele sarcini primite de la Prim-ministrul Ludovic Orban a fost identificarea unui mecanism de stabilire a salariului minim în funcţie de o serie de indicatori economici obiectivi pentru a elimina arbitrariul şi subiectivismul sau populismul politic în decizia de creştere a salariului minim.
 
A fost constituit un grup de lucru interministerial cu Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Muncii, Comisia de Prognoză, Statistica şi Direcţia de programe şi politici din SGG. În două săptămâni, am avut mai multe întâlniri şi schimburi de date şi deja putem trage primele concluzii.
 
Prima constatare este că în aceste instituţii şi, în general, în administraţia publică în mare parte, aşa cum ma aşteptam, există oameni competenţi şi valoroşi care pot lucra împreună eficient atunci când există o direcţia clară de acţiune guvernamentală.
 
A doua concluzie este că pentru prima dată are loc un astfel de proces de fundamentare cu date economice a Hotărârii de Guvern privind stabilirea salariului minim. In paralel, la ministerul Muncii, Violeta Alexandru a avut întâlniri şi consultări cu partenerii sociali care au făcut mai multe propuneri privind nivelul şi metodologia de stabilire a salariului minim.
 
Urmare a acestui proces de consultare şi fundamentare tehnică, suntem pregătiţi ca la începutul săptămânii viitoare să prezentăm public mai multe formule economice de creştere a salariului minim pentru anul viitor.
 
La baza acestor calcule, au fost luate în considerare mai multe date economice precum nivelul inflaţiei, creşterea productivităţii, evoluţiile macroeconomice sau tensiunile din piaţa muncii şi impactul acestei decizii în diverse sectoare economice, dintre cele 5mai expuse la o astfel de măsură.
 
Concluzia finală este că salariul minim va creşte anul viitor şi sunt mai multe scenarii de majorare a salariului minim astfel încât să crească veniturile românilor fără a afecta mediul economic şi evoluţiile macroeconomice.
 
În acest fel, creşterea salariilor nu va fi aruncată pe creşterea preţurilor şi nu se va întoarce împotriva mediului de afaceri. O guvernare liberală creşte veniturile oamenilor fără a afecta puterea lor de cumpărare şi sprijină o dezvoltarea economică sănătoasă care să producă bunăstare pentru toţi”, a scris Ionel Dancă pe pagina sa de Facebook.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările