Ion Ţiriac: „Vom avea un an mai bun ca 2013, dar nu am scăpat încă. Nu ştiu de ce este leul atât de tare“

Ion Ţiriac: „Vom avea un an mai bun ca 2013, dar nu am scăpat încă. Nu ştiu de ce este leul atât de tare“

Ion Ţiriac susţine că anul  Foto Mediafax

Omul de afaceri Ion Ţiriac crede că anul viitor va fi mai bun decât 2013, dar nu vor fi înregistrate creşteri spectaculoase, în condiţiile în care criza mondială nu s-a încheiat deocamdată.

Ştiri pe aceeaşi temă

"După părerea mea vom avea un an mai bun ca 2013. Să nu ne aşteptăm la 6,7,8,9 – 10% ca înainte. Avem posibilităţile pe care le avem. Din păcate exportăm numai ceea ce putem, şi e destul de puţin, comparându-ne cu Cehia, Slovacia şi toţi ceilalţi, în special la industria automobilistică. Ceea ce exportăm, exportăm bine, deocamdată. Am o mare speranţă că dacă domnul Ponta tot l-a primit pe chinezul cel iubit, să nu-l uite acum. (…) Anul va fi ceva mai bun, dar nu am scăpat încă, pentru că nu a scăpat nimeni de treaba asta", a spus Ion Ţiriac la emisiunea "După 20 de ani", difuzată duminică de ProTV, citat de Mediafax.

Proprietar al unui grup cu activităţi în mai multe domenii, Ţiriac a afirmat, fiind întrebat unde îşi ţine banii, că pentru el 2013 a fost "destul de prost".
 
"Nu mă prea ocup de banii mei, sunt destul de deştept să-mi dau seama că sunt prost, şi atunci îi las pe cei mai deştepţi să încerce. Eu am avut, de exemplu, un an destul de prost în 2013, sub media mondială a banilor", a spus Ţiriac, precizând că a câştigat mai puţin şi a indicat o marjă de 2,5%.
La intervenţia moderatorului, care a spus că banii pot fi depuşi în bănci în România şi l-a întrebat dacă nu are încredere la randamente de 3-4%, Ţiriac a răspuns: "Am încredere, dar eu nu vreau 3%. După părerea mea, la un portofoliu respectabil, ar trebui să câştigi 5%".
 
Întrebat dacă îi este teamă că situaţia din Cipru, care a confiscat o parte din depozitele bancare şi a restricţionat tranzacţiile financiare pentru a evita prăbuşirea sistemului financiar, s-ar putea extinde la nivelul Europei, omul de afaceri a arătat că este posibil, cu unele excepţii.
 
"Mă bate gândul, cu excepţia Angliei, cu excepţia Germaniei. În ţările acestea nimeni nu admite aşa ceva, să vină cineva să-ţi fure banii tăi din bancă, bani care au fost câştigaţi corect, fără să începi droguri, arme, prostituţie, şi aşa mai departe", a afirmat Ţiriac.
 
"Nu ştiu de ce este leul atât de tare"
 
Omul de afaceri spune că întrebarea legată de evoluţia cursului leu-euro în 2014 este una dificilă, precizând că nu înţelege motivul pentru care moneda naţională este "atât de tare".
 
"Asta este o întrebare dificilă, aş prefera să nu mi-o puneţi, pentru că nu ştiu de ce leul este atât de tare. Explicaţi-mi şi mie de ce este leul atât de tare în momentul de faţă", a spus Ţiriac.
 
El afirma, la finele lunii februarie, invitat în cadrul aceleiaşi emisiuni, că leul este supraevaluat şi va fi "o nenorocire" când va ajunge la o valoare mult mai slabă. La începutul lui 2012, omul de afaceri aprecia că evoluţia leului în raport cu euro este "un miracol".
 
BNR a anunţat vineri un curs de 4,4754 lei/euro. În luna ianuarie cursul mediu a fost de 4,3793 lei/euro, iar în 2012 cotaţia medie s-a plasat la 4,4560 lei/euro.
 
Citeşte şi alte declaraţii făcute la emisiunea „După 20 de ani“:

 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările