Iohannis: PSD a golit finanţele publice. Miniştrii au găsit o moştenire dezastruoasă

Iohannis: PSD a golit finanţele publice. Miniştrii au găsit o moştenire dezastruoasă

Klaus Iohanis şi Ludovic Orban FOTO Inquam Photos Octav Ganea

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că miniştrii PNL au găsit o „moştenire dezastruoasă” atunci când au preluat ministerele, iar PSD a golit finanţele publice.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Am aflat de la unii dintre miniştri că situaţia pe care au găsit-o în ministere este una foarte proastă. Din păcate, deja cred că s-a încetăţenit noţiunea de «moştenire dezastruoasă» pe care au găsit-o miniştrii când au preluat situaţiile din ministerele lor. Deja ştim că pesediştii, înainte de plecare, au golit finanţele publice şi practic, acum, suntem în situaţia să vedem cum putem să acoperim plăţile care sunt scadente. Va fi foarte complicat – înţeleg de la noul ministru al Finanţelor –  să se închidă bugetul pe anul în curs. De asemenea, va fi foarte complicat de construit bugetul pentru anul viitor. Eu am avertizat de mai multă vreme că pesediştii cheltuie banii românilor şi nu mai rămâne nimic în urmă. Din păcate se vede că am avut dreptate. Nu-i nimic, acest Guvern va veni cu soluţii”, a declarat Iohannis, în deschiderea primei şedinţe de Guvern a Guvernului PNL condus de Ludovic Orban.

Premierul Ludovic Orban a declarat, de asemenea, că a primit semnale din partea foarte multor autorităţi locale că „le lipsesc resursele financiare pentru a putea încheia anul în cele mai bune condiţii şi pentru a efectua toate plăţile”.

„Sunt foarte multe restanţe în ceea ce priveşte execuţia bugetară, atât pe PNDL, unde se pare că este vorba de plăţi neonorate pentru situaţii de lucrări avizate de 5 miliarde lei. Trebuie să vedeţi foarte clar situaţia pe rambursările de TVA, pentru că este inacceptabil ca firmele private, care au dreptul să beneficieze conform legii de rambursarea TVA-ului în termenul stabilit, să fie pusă pe spinarea mediului privat, prin nerambursare, nota de plată pentru cheltuielile nesăbuite pe care le-a generat fostul Guvern”, a spus Orban.

Noul premier a precizat că trebuie deblocate toate situaţiile, marile pruiecte de la spitalele regionale, în domeniul transporturilor trebuie deblocate şi accelerate toate procedurile, trebuie împinse înainte toate proiectele, să se deruleze cu cea mai mare viteză. „Mai ales pe POIM, există un risc de dezangajare anul viitor de 3,2 miliarde şi, chiar în cursul acestui an, există un risc de dezangajare de 600 milioane euro. Vreau să nu pierdem niciun euro din resursele financiare care ne sunt puse la dispoziţie de la nivel european”, a mai declarat Ludovic Orban.

Citeşte şi:

Iohannis, la şedinţa de Guvern: „Respir uşurat. PNL a avut curaj să preia guvernarea. Va veni cu soluţii”

Orban începe în forţă: Aştept să fac febră musculară de la semnat demiteri. Să terminăm cu pilăraia şi cu nepotismul. Aseară, la 21.00, nu era nimeni în Guvern

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: