Iohannis: Proprietarii a 30% din terenul agricol sunt străini, ceea ce mă îngrijorează. Ne trezim că ne uităm la pământ şi ne întrebăm al cui o fi

Iohannis: Proprietarii a 30% din terenul agricol sunt străini, ceea ce mă îngrijorează. Ne trezim că ne uităm la pământ şi ne întrebăm al cui o fi

Una dintre propuneri este ca persoanele fizice să poată achiziţiona terenuri agricole în limita a 150 de hectare, iar cele juridice până la cel mult 1.500 de hectare

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că proprietarii a 30% din terenurile agricole din România sunt străini, proporţie care îl îngrijorează şi consideră că este nevoie de o altă legislaţie, care să protejeze românii, cum ar fi un sistem de preempţiune pentru stat şi pentru români.

„De importanţă extraordinar de mare pentru România, cine e proprietarul pământului din România? Cel puţin, în momentul de faţă, aflu, de exemplu, de la domnul ministru (Achim Irimescu - n.r.), că proprietarul a 30% din terenul agricol din România sunt alţii decât românii. E, pe mine, personal, această proporţie mă îngrijorează“, a spus preşedintele.
 
În opinia şefului statului, ar trebui introdus care să-I protejeze pe români, iar una dintre variante ar fi un sistem de preempţiune la cumpărare. „Nu ne opreşte nimeni să facem o legislaţie care să permită românilor să stabilească ce se întâmplă în România. Un minim necesar este un drept de preempţiune pentru cei care reprezintă statul sau comunitatea, iar dacă nici statul, nici comunitatea nu este interesată într-o anumită parcelă care se vinde, atunci, sigur, putem să ne gândim cum mergem mai departe“, a precizat Iohannis.
 
Preşedintele a subliniat că „nu se poate merge la infinit aşa“, cu ritmul de cumpărare al terenului de către străini. „Ne trezim că ne uităm la pământ şi ne întrebăm al cui o fi, că al nostru nu mai e“, a arătat el.
 
Ministerul Agriculturii lucrează în prezent la elaborarea proiectului de lege privind vânzarea terenurilor agricole, acesta urmând să includă mai multe condiţii la cumpărare. 
Una dintre propuneri este ca persoanele fizice să poată achiziţiona terenuri agricole în limita a 150 de hectare, iar cele juridice până la cel mult 1.500 de hectare, potrivit ministrului Agriculturii, Achim Irimescu. 
 
„Proiectul de lege l-am discutat chiar în această după-amiază cu producătorii agricoli şi am convenit să limităm pe persoană fizică la 150 de hectare, ar fi ca o fermă de familie care poate să achiziţioneze şi în domeniul producţiei cerealiere, iar pe persoană juridică am stabilit o măsură similară cu cea aplicată în Ungaria. Este vorba de 1.200 hectare, prin excepţie se poate merge până la 1.500 de hectare achiziţionate de societăţile cu personalitate juridică“, a spus Achim Irimescu, la sesiunea online „De vorbă cu ministrul tău“, iniţiativă a Ministerului pentru Consultare Publică şi Dialog Civic care sprijină dialogul între demnitari şi cetăţeni.
 
Pe de altă parte, şeful MADR a afirmat că au fost introduse şi o serie de cerinţe, care vor permite limitarea achiziţiei de terenuri agricole în România şi care nu vor ridica probleme la nivel european.
 
„Am introdus şi o serie de cerinţe, care sperăm să nu ne pună probleme la nivel european. Astfel, societăţile comerciale respective trebuie să aibă domiciliul stabil în România, iar pentru asta trebuie să fii ori cetăţean european, ori să ai naţionalitate română. Deci şi aici vor fi multe limitări. Pentru cetăţenii din ţările terţe rămâne varianta ca ei să obţină cetăţenia română. De exemplu, cel mai mare producător agroalimentar de aici este de naţionalitate arabă, dar este stabilit în România, iar ferma dânsului are 65.000 de hectare“, a mai spus Irimescu, potrivit Agerpres.
 
De asemenea, ministrul a anunţat că vor fi introduse în lege şi alte condiţii potrivit cărora aceia care cumpără teren să fi fost fermieri pe o perioadă de cel puţin cinci ani, iar 75% din veniturile firmei să provină din agricultură. „Toate aceste condiţii vor stabili un alt regim de vânzare a terenurilor agricole din România“, a adăugat Irimescu.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: