Iohannis, despre transformarea Pilonului II într-unul opţional: este începutul sfârşitului. Românii ar fi trebuit să ştie înainte de alegeri despre această opţiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
iohannis

După afirmaţia ministrului Muncii, Olguţa Vasilescu, că Pilonul II va fi opţional, preşedintele Klaus Iohannis a spus că este "o veste foarte proastă" şi că PSD trebuie să vină cu clarificări şi cu o argumentaţie clară de ce vrea să transforme Pilonul II în ceva opţional.

"Ceea ce mă îngrijorează şi îi îngrijorează pe români este că PSD vine cu astfel de decizii fără o analiză, fără o motivaţie, fără o argumentaţie", a declarat Iohannis.

"Este o evoluţie foarte proastă şi cu siguranţă va produce multă îngrijorare în special la angajaţii mai tineri, la românii care contribuie la Pilonul II, care este administrat privat. Oamenii îşi pun speranţele în această administrare privată, fiindcă au o alternativă la pensia de stat sau o suplimentare. Faptul că acum PSD recunoaşte că vrea să transforme Pilonul II de pensii este o veste proastă, foarte proastă. Aş putea să spun că este începutul sfârşitului pentru Pilonul II, fiindcă vor găsi noi şi noi metode de a convinge oamenii să nu contribuie la Pilonul II, ci să treacă la Pilonul I", a declarat preşedintele.

Referindu-se la măsurile luate în Ungaria, şeful statului a afirmat că, din punct de vedere politic, această decizie extrem de importantă, despre care românii ar fi trebuit să ştie înainte de alegeri. „Or, în mult citatul program de guvernare PSD nu se găseşte această opţiune”, a mai arătat şeful statului.

Preşedintele a mai afirmat că PSD trebuie să vină cu clarificări şi cu o argumentaţie clară de ce vrea să transforme Pilonul II în ceva opţional.

"Nu este suficient ca pesediştii să declare că vor să tranforme Pilonul II de pensii, este nevoie de clarificări şi de o argumentaţie clară de ce vor să transforme Pilonul II în ceva opţional. Există multe speculaţii în piaţă şi nu vreau să le reiau, cred că este obligaţia PSD să vină cu clarificări în acest sens. Trebuie făcută o analiză mult mai profundă, nu doar profitabilitatea trebuie discutată, ci trebuie văzut întregul sistem sau revăzut, ceea ce cu siguranţă se poate. Ceea ce mă îngrijorează şi îi îngrijorează pe români este că PSD vine cu astfel de decizii fără o analiză, fără o motivaţie, fără o argumentaţie", a adăugat Iohannis.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a afirmat marţi seara că Pilonul II de pensii private nu va fi naţionalizat, ci va deveni opţional, iar autorităţile vor informa cetăţenii „pe perioada verii” ce înseamnă Pilonul II, care sunt avantajele şi care sunt dezavantajele. 

„Noi ne-am hotărât ce vrem să facem! Şi este ceea ce am comunicat de anul trecut, şi anume să fie opţional acest Pilon II. Fără doar şi poate este bătută în cuie varianta aceasta. Nu-l naţionalizăm, dar vom explica foarte clar tuturor acestor persoane care sunt cotizante la Pilonul II cât va fi pensia lor, pentru că oamenii au aşteptări. Şi că am constatat stând de vorbă cu foarte multe persoane care cred următorul lucru: că vor avea pensia de stat echivalentă cu a unor persoane care nu sunt la Pilonul II de pensii, la care suplimentar se va mai adăuga şi această pensie. Nu. Se ia o parte din contribuţia la Pilonul I de pensie ca să se asigure această pensie de la Pilonul II. Deci sunt foarte multe lucruri care va trebui să le explicăm oamenilor ca să le înţeleagă”, a spus Vasilescu la România TV.

Până la sfârşitul lunii aprilie, în Pilonul II de pensii private obligatorii erau înregistrate peste 7 milioane de contribuabili, valoarea totală a activelor nete fiind de 43,02 miliarde lei, arată datele publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite