Iohannis, despre păstrarea acordului cu FMI: Nu e doar treaba Guvernului să hotărască, ar fi grav

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prelungirea sau nu a acordului cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) nu este doar treaba Guvernului şi ar fi destul grav dacă acesta ar lua astfel de decizii fără a cunoaşte motivaţiile, a declarat preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Digi 24.

Preşedintele Iohannis a precizat că păstrarea sau nu a acordului cu FMI este o chestiune care trebuie foarte bine gândită şi judecată, între mai mulţi actori.

„Mi se pare că nu este doar treaba Guvernului să hotărască că mai trebuie sau nu mai trebuie acord cu FMI. Chestiunea nu este simplă fiindcă, de data aceasta, sunt argumente foarte serioase, pro şi contra, şi aici, dacă discuţia se duce mai departe, e mai uşor să se găsească o soluţie“, a spus Klaus Iohannis.

Preşedintele a ţinut să dea şi un exemplu, precizând: „Dacă ar fi venit ministrul Finanţelor să spună: Domnule, noi ne pregătim să intrăm în zona euro. Asumat este termenul 2019. Nu poţi să intri direct, trebuie doi ani de pregătire, un program de rată fixă la schimb. Deja ajungem foarte repede. Şi atunci să ne spună: Bun, nu vrem acord cu FMI, fiindcă înlocuim ancora FMI (..) România nu mai are nevoie de acea ancoră de ţară în dezvoltare, ci are nevoie de o ancoră nouă, care este acordul care duce spre integrarea în zona euro“.

El a arătat că aceasta ar fi fost explicaţia pe care „ar fi găsit-o bună şi ar fi susţinut-o“.

„Dar, aşa, pur şi simplu să ne spună că nu mai e nevoie de acord, ok, de ce nu mai e nevoie? Mă întreb şi eu. Să ia un Guvern decizii doar aşa, fără a cunoaşte motivaţiile, ar fi destul de grav“, a mai comentat preşedintele Klaus Iohannis.

Ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov a declarat la Realitatea TV că actualul acord al României cu FMI expiră în septembrie 2015 şi că „foarte probabil“ acordul nu se va prelungi.

Vâlcov a fost întrebat dacă are acordul Fondului pentru măsurile anunţate în cadrul şedintei de Guvern, şi care prevăd, între altele, o reducere sensibilă a TVA şi modificări de taxe şi impozite. El a recunoscut că nu a cerut acordul FMI privind noul Cod Fiscal, deoarece intră în vigoare de la 1 ianuarie 2016.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite