Iohannis, despre economia României: situaţia fiscal-bugetară devine, de la o lună la alta, tot mai critică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prestaţia Guvernului în ceea ce priveşte economia României a fost criticată în termeni duri de preşedintele României, Klaus Iohannis, acesta sugerând că dincolo de încetinirea creşterii economice, situaţia fiscal-bugetară devine, de la o lună la alta, tot mai critică.

Aflat la cea de-a XXIV-a ediţie a Galei "Topul Naţional al Firmelor”, preşedintele României, Klaus Iohannis  a acuzat Guvernul Dăncilă că ”pompoasa creştere economică de 5,5%” e de doar 4%, iar deficitul a explodat faţă de anul 2017.

”Fără să existe schimbări semnificative în tiparul execuţiei bugetare, după trei trimestre bugetul naţional înregistrează un deficit mai mult decât dublu faţă de anul anterior, ceea ce, evident, sporeşte riscul depăşirii pragul de 3% din PIB.

Lipsa de viziune, de anticipaţie şi de prevedere în planul finanţelor publice este evidentă atunci când prognoza de creştere economică ajunge să fie ratată, când veniturile bugetare se află departe de obiectivele iniţiale şi sunt perpetuate carenţe în colectare, când folosirea fondurilor europene este dezamăgitoare, iar investiţiile publice rămân pe hârtie”, a spus Iohannis.

Comisia de Prognoză şi-a redus optimismul: creştere economică de 4,5%

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNP), cea după care se ghidează proiectul de buget pe anul viitor, a redus prognoza de creştere economică a României în acest an, estimând că ţara noastră va înregistra un avans de numai 4,5% în 2018, faţă de prima estimare din acest an, de 6,1%.

În ceea ce priveşte estimările pentru anii viitori, CNSP prognozează creştere de 5,5% în 2019 (faţă de 5,7% în varianta de vară) şi de 5,7% în 2020.

Inflaţia medie anuală a fost păstrată la acelaşi nivel estimat în vară, de 4,7% pentru 2018, urmând ca în următorii doi ani să scadă la 2,8% în 2019 şi 2,6% în 2020.

În ceea ce priveşte proiecţiile referitoare la deficitul de cont curent, acestea au fost înrăutăţite, România urmând să aibă un sold negativ de 3,5% în acest an (faţă de 3,1%, în vară), de 3,2% în 2019 (faţă de 2,8%) şi de 2,9% în 2020 (faţă de 2,6%).

Citeşte şi:

PSD ne aruncă în austeritate forţată. Care sunt semnele că România a intrat în criză

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite