Ioana Petrescu revine în poziţia de consilier al premierului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioana Petrescu a anunţat luni că va reveni în poziţia de consilier al premierului, funcţie ocupată în perioada septembrie 2013 - martie 2014, înainte de a deveni ministrul Finanţelor Publice.

Ioana Maria Petrescu (34 de ani) a devenit ministru al Finanţelor Publice în luna martie a acestui an, după ce anterior, din septembrie 2013, a fost consilier al premierului pe problem economice. În noua configuraţie guvernamentală, Darius Vâlcov va prelua portfoliul Finanţelor, comasat cu cel al Bugetului.

Ioana Petrescu a fost întrebată, pe 1 decembrie, de jurnalişti, după ce a participat la parada militară din Bucureşti, dedicată Zilei Naţionale, dacă îi este teamă că va fi remaniată, ea precizând: "Nu, cu siguranţă nu, eu sunt aici să-mi fac treaba până la capăt".

A absolvit Universitatea Harvard, unde are un doctorat şi un masterat în economie, şi Wellesley College, unde a obţinut licenţa în economie şi matematică. Ea este profesoară de economie la Facultatea de Politici Publice de la Universitatea Maryland, post îngheţat la cererea sa. 

Deşi nu este membru de partid şi a creat mari aşteptări pe fondul pregătirii profesionale, Ioana Petrescu a făcut în mandatul său mai multe greşeli. Într-un interviu Adevărul Live, ministrul Finanţelor a declarat că plata pensiilor şi a salariilor ar putea fi pusă în pericol dacă nu se introduce acciza suplimentară de 7 eurocenţi pe carburanţi, taxă care trebuia să fie colectată „teoretic“ pentru constrcţia de autostrăzi. Ulterior, membrii Guvernului au infirmat această posibilitate. 

De asemenea, Ioana Petrescu s-a remarcat prin întâlnirea „de pomină“ de la Palatul Cotroceni, când, alături de premierul Victor Ponta, a încercat să-l convingă pe preşedintele Traian Băsescu de necesitatea reducerii CAS cu cinci puncte procentuale. Întrebată de şeful statului cum va acoperi în 2015 golul bugetar creat de această măsură, ea a răspuns: „o susţin din tot sufletul (măsura – n.r.)“. Jurnaliştii nu au avut acces la această întâlnire, însă Băsescu a făcut publică înregistrarea după ce Ponta a declarat că „ne-am certat, a fost o discuţie neplăcută“, în care preşedintele a avut „un comportament bădărănesc faţă de doamna Petrescu“. În realitate, Băsescu a întrebat-o pe Petrescu dacă a absolvit Universitatea Harvard şi că avea aşteptări la argumente de „tip Roubini“ (Nouriel Roubini, un renumin economist american – n.r.). Ioana Petrescu a stat mereu în umbra premierului, chiar şi în cadrul declaraţiilor de presă pe care le făcea acesta pe teme economice, portofoliul ministrului Finanţelor. De cele mai multe ori, Ioana Petrescu a fugit de întrebările jurnaliştilor după declaraţiile de presă făcute de aceasta sau de premier.  

În urmă cu o lună, Ioana Petrescu spunea că o aşteaptă în Statele Unite ale Americii un loc de muncă plătit cu 100.000 de dolar pe an. Întrebată dacă este mulţumită de salariul de ministru al Finanţelor, Petrescu a spus că este mulţumită de ceea ce poate să realizeze aici. 

Citeşte şi:

Cabinetul Ponta 4, un Guvern de politruci. Cine sunt cei 20 de miniştri aleşi. Ce funcţii au primit PLR  şi PC şi ce grei din PSD au rămas pe tuşă

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite