Cine este Ioana Petrescu, propusă ministru al Finanţelor în Guvernul Ponta III, care declară război evaziunii fiscale: doctor în finanţe, şcolit la Harvard

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioana Petrescu (34 de ani), numită în septembrie 2013 consilier economic al premierului Victor Ponta, este propusă acum pentru funcţia de ministru al Finanţelor Publice în Cabinetul Ponta III. Şcolită peste Ocean, cu doctorat în finanţe publice la Universitatea Harvard, Ioana Petrescu l-a consiliat pe Ponta în ultimele cinci luni pe probleme de fiscalitate şi l-a asistat la toate vizitele misiunii FMI la Bucureşti.

Ioana Petrescu este şi blogger adevarul.ro.

Numirea Ioanei Petrescu la Finanţe este o surpriză dat fiind faptul că ea a fost cooptată în echipa premierului Ponta, în septembrie 2013, pentru funcţia de consilier, direct de peste  Ocean, fără să fi ocupat înainte vreo funcţie în instituţiile statului.  

Propunerea de a fi ministru al Finanţelor a fost o supriză chiar şi pentru Ioana Petrescu, a declarat premierul Victor Ponta, adăugând că l-a "uns pe suflet" când aceasta, la un seminar la care a participat alături de el, i-a ţinut o lecţie de economie aplicată fostului ministru PDL Gheorghe Ialomiţianu.

Premierul a apreciat că noul ministru aduce un "suflet proaspăt" şi nu are prejudecăţi rezultate dintr-o activitate anterioară în structuri publice româneşti.

"Este un pariu pe care-l fac. Sunt decizii pe care am simţit că trebuie să le iau pentru un mesaj pe termen lung. Este o provocare pe care mi-o asum", a conchis Ponta.

Ponta a precizat că Ioana Petrescu are, în ciuda vârstei fragede, experienţă în domeniu, ceea ce o recomandă pentru a deţine funcţia de ministru al Finanţelor. Ulterior, Ponta a declarat, la Antena 3, că Ioana petrescu "nu are suficientă experienţă, dar este bine că nu are experienţa negativă din structuri birocratice".

Ioana Petrescu a plecat în SUA în 1999, unde a început studiile la Colegiul Wellesley. Ulterior, masterul şi doctoratul în finanţe publice le-a făcut la Universitatea Harvard. În prezent, Petrescu este profesor la Universitatea americană Maryland şi cercetător afiliat la American Enterprise Institute. 

„Au fost 500-1.000 de candidaţi pe un loc pentru posturile academice de la universităţile foarte bune. Sunt unul dintre fericiţii care au luat un job în timpul recesiunii în SUA. Postul meu este momentan îngheţat, nu voi renunţa la el pentru că am muncit foarte mult pentru acest job“, a spus consilierul economic al premierului în octombrie 2013.

Încă de când a devenit consilier al premierului, Ioana Petrescu a vorbit despre măsurile pe care Guvernul ar trebui să le ia pentru reducerea evaziunii fiscale. 

„Nu putem avea un stat care să dea bunuri şi servicii publice de mare calitate fără să aibe o colectare foarte bună. Faţă de restul Europei, avem cheltuieli per PIB foarte mici şi asta pentru că în mare parte veniturile per PIB sunt foarte mici aici“, declara Petrescu, pentru "Ziarul Financiar“, imediat după numirea în funcţia de consilier al premierului.

Contactată de "Adevărul“, Ioana Petrescu a precizat că va face declaraţii de presă doar după învestitura în funcţia de ministru al Finanţelor Publice. 

Cv Ioana Petrescu

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite