Ioana Petrescu: Încă nu s-a stabilit dacă populaţia va subvenţiona „taxa pe stâlp“ şi scutirea marilor consumatori industriali de certificate verzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile încă nu au stabilit dacă populaţia va fi nevoită să suporte în facturile la energie, gaze naturale şi utilităţi sumele pe care companiile din domeniu le vor achita în contul „taxei pe stâlp“ sau sprijinul pe care marii consumatori industriali îl vor avea pentru scutirea de la achiziţia certificatelor verzi, a declarat Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor.

Întrebată fiind de presă de ce trebuie populaţia să suporte două măsuri ale Guvernului, respectiv „taxa pe stâlp“ şi spijinul pentru industrie, ambele măsuri urmând a se reflecta în tarife, ministrul a spus că nu există date care să arate că populaţia plăteşte aceste taxe, dar că procentul ar putea fi „între zero şi sută la sută“.

„În primul rând, asta nu este clar cât procent din taxele respective se vor regăsi în preţuri. Procentul poate să fie între zero şi sută la sută şi asta o vom vedea după o perioadă de timp. Ceea ce pot să vă spun despre taxa de stâlp este ceea ce am discutat şi cu mediul de afaceri, este că continuăm un dialog cu ei să găsim o formulă mai bună pentru anul 2015 şi care să ia în considerare şi preocupările mediului de afaceri şi observaţiile pe care le-am primit de la ei. Deocamdată nu avem date să arate că populaţia plăteşte aceste taxe, procentul de transferare în preţ poate să fie oriunde între zero şi sută la sută“, a afirmat ministrul Finanţelor.

Guvernul a adoptat ieri un act normativ prin care industria energo-intensivă este scutită de la achiziţia cotelor obligatorii de certificate verzi. Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), a declarat pentru Hotnews că la cum este formulat textul actului normativ, rezultă că populaţia şi micile firme vor suporta impactul schemei. Aceasta se ridică la 750 de milioane de euro pe zece ani.

Astăzi, ABIEC – asociaţia marilor consumatori de energie din România – a anunţat că nu este normal ca populaţia şi firmele mici să plătească scutirea, mai ales că recomandarea Comisiei Europene este ca aceste costuri să nu fie redistribuite dacă un stat membru a atins ţinta de energie regenerabilă. Or, România a atins deja ţinta de energie verde asumată pentru anul 2020.

În privinţa „taxei pe stâlp“, „Adevărul“ scria recent că distribuitorii vor cere introducerea acesteia în tarifele de distribuţie plătite de către populaţie, iar oficialii ANRE au anunţat că acestea vor fi introduse în preţ de anul viitor.

Veniturile din taxa pe stalp erau estimate iniţial la 500 de milioane de lei, dar numai în prima tranşă, de la finele lunii mai, Guvernul a adunat declaraţii de impunere de un miliard de lei. Astfel, pe tot anul, s-ar aduna în total aproximativ două miliarde de lei. Atât premierul Victor Ponta cât şi Ioana Petrescu - ministrul Finanţelor, au anunţat că din banii colectaţi suplimentar din taxa pe stâlp va fi efectuată reducerea CAS.

Ponta a anunţat azi reducerea CAS cu 5 puncte procentuale de la 1 octombrie.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite