Ioan Rus: Decidem în toamnă dacă semnăm contractul Comarnic-Braşov sau reluăm licitaţia

Ioan Rus: Decidem în toamnă dacă semnăm contractul Comarnic-Braşov sau reluăm licitaţia

Construcţia autostrăzii trebuia începută în aprilie, dar încă nu a fost semnat contractul de finanţare

Ministrul Transporturilor Ioan Rus afirmă că autorităţile vor stabili în toamnă dacă sunt întrunite condiţiile de semnare a contractului pentru construcţia în concesiune a autostrăzii Comarnic - Braşov, în caz contrar procedura urmând să fie reluată.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Dacă autostrada aceasta costă 100 de lei şi trebuie să plătim în patru ani, la deficit (bugetar - n.r.) îţi intră 25 de lei pe an, pentru că în patru ani se execută autostrada. Dacă Uniunea Europeană, Comisia, ne va lăsa să intre la deficit în cei 25 de ani în care avem de plătit la câştigătorul licitaţiei, 100 împărţit la 25 e 4, avem doar 4 lei în fiecare an la deficitul curent. Asta se analizează acum: risc de trafic, risc de construcţie şi risc de disponibilitate. Funcţie de aceste lucruri, şi pe noi ne vor obliga la 100 de lei deficit anual sau la 4 lei deficit anual. E o mare diferenţă. Noi ducem această discuţie, firma câştigătoare duce discuţia privitor la o construcţie financiară“, a declarat ministrul Transporturilor într-un interviu acordat agenţiei Mediafax.
 
Rus a spus că în această toamnă va fi luată o decizie privind acest proiect, afirmând: „Ori ne ducem înainte, ori ne ducem înapoi“.
Ministrul Transporturilor a mai arătat că traseul Comarnic - Braşov se califică în orice moment pentru construcţia unei autostrăzi.
 
CNADNR a anunţat la începutul lunii iulie, într-un răspuns transmis la solicitarea că sunt în desfăşurare „activităţile prealabile“ semnării contractelor de finanţare şi al celui de concesiune pentru această autostradă, precizând că obţinerea finanţării pentru un proiect de acest tip presupune „un proces laborios“, cu multe etape.
 
Cel mai recent termen anunţat de autorităţi pentru semnarea acestui contract a fost luna iunie.
 
Premierul Victor Ponta şi fostul ministru al Transporturilor Dan Şova s-au întâlnit la jumătatea lunii ianuarie, la Palatul Victoria, cu reprezentanţii asocierii Vinci - Strabag - Aktor, care a câştigat licitaţia pentru construcţia acestui tronson, prilej cu care cele două părţi au semnat un memorandum de înţelegere.
 
Ponta afirma atunci că autostrada Comarnic-Braşov, în lungime de 53 kilometri, va fi finalizată în 2017, la un cost estimat de 1,8 miliarde euro, lucrările de construcţie urmând să înceapă la finalul lunii aprilie.
 
La sfârşitul lunii martie, Şova spunea că acordul pentru construcţia autostrăzii va fi semnat în iunie.


Mai puteţi citi:
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările