Ioan Niculae, cu o avere de 1,1 miliarde de dolari, este singurul român prezent în topul „Forbes” al miliardarilor lumii

Ioan Niculae, cu o avere de 1,1 miliarde de dolari, este singurul român prezent în topul „Forbes” al miliardarilor lumii

Omul de afaceri Ioan Niculae

Ioan Niculae, proprietarul grupului InterAgro, este singurul român prezent în Topul Forbes al miliardarilor lumii pentru anul 2013, cu o avere estimată la 1,1 miliarde de dolari, pe locul 1.268 în lume, în timp ce Dinu Patriciu, care se găsea anul trecut pe locul 854, a părăsit clasamentul.

În topul de anul trecut, Forbes estima averea lui Dinu Patriciu la 1,5 miliarde de dolari, în scădere cu 700 milioane de dolari faţă de 2011. Omul de afaceri cunoscut pentru rolul jucat în dezvoltarea grupului Rompetrol şi apoi vânzarea companiei petroliere către societatea de stat KazMunaiGaz din Kazahstan a coborât de pe locul 540 până pe 854 anul trecut şi a ieşit din topul Forbes pe 2013.

Un alt român din topul Forbes din 2011, omul de afaceri Frank Timiş, cu o avere estimată la 1,1 miliarde de dolari la acea dată, nu se mai găseşte în topurile pe 2012 şi 2013.

"Ioan Niculae revine pe lista miliardarilor Forbes cu vânzări în creştere puternică la InterAgro, conglomeratul de agricultură şi îngrăşăminte pe care l-a fondat. În ultimul an, el a investit aproape 50 milioane de dolari într-o centrală în cogenerare, parte a strategiei pe termen lung de a reduce costurile şi de a începe să vândă energia generată în exces. Niculae deţine şi un operator privat de aeronave. Şi-a început activitatea la o companie agricolă de stat, apoi s-a lansat pe cont propriu. Niculae este un vânător pasionat, care preferă să-şi petreacă timpul aproape de casă, în defavoarea călătoriilor", scrie Forbes despre afaceristul român.

Cine este Ioan Niculae

Debutul în afaceri al lui Ioan Niculae a avut loc cu aproape 23 de ani în urmă, după Revoluţie. Primul business i-a adus un profit de 12.000 de dolari, potrivit ediţiei locale a clasamentului „Forbes“. 
 
Revoluţia l-a prins pe Ioan Niculae fără bani- avea 240 de dolari depuşi la Bancorex, pe care i-a pierdut, după falimentul băncii- dar cu o experienţă solidă, căpătată în cea mai mare parte în domeniul comerţului exterior. A lucrat în sectorul chimiei şi al îngrăşămintelor chimice 10 ani înainte de Revoluţie, iar după evenimentele din 1989 a continuat pe cont- propriu, în acelaşi domeniu de activitate, potrivit „Forbes 500 Miliardari“.
 
Prima companie a înfiinţat-o în decembrie 1990. Se numea Interaction şi era o societate privată cu capital mixt româno- britanic. Iar prima afacere, tot din iarna acelui an i-a adus un profit de 12.000 de dolari. Concret, omul de afaceri a importat dulciuri şi ciocolată pentru Crăciunul din acel an, pe care le-a dat la fabrici de îngrăşăminte chimice şi la o fabrică de geam din Mediaş. În schimbul lor a primit mărfuri pe care le-a exportat.
 
Patru ani mai târziu, respectiv în 1994, omul de afaceri a înfiinţat InterAgro, compania în jurul căreia s-a format grupul de firme cu acelaşi nume. Domeniul principal de activitate a fost comerţul exterior cu îngrăşăminte chimice pentru agricultură, dar a activat şi în alte domenii, precum agricultură şi industria alimentară.
 
În acest moment, grupul de firme deţine în proprietate cinci combinate de îngrăşăminte chimice, la Turnu Măgurele (Donaw Chem), Bacău (Amurco), Slobozia (Chemgas), Piatra Neamţ (Gaproco) şi Făgăraş (Nitroporos), potrivit „Forbes 500 Miliardari“.
 
Ioan Niculae este unul dintre cei mai importanţi agricultori din România, cultivând anual o suprafaţă de peste 55.000 de hectare de teren agricol. Din 2008 a demarat investiţii importante şi în domeniul enxergiei electrice.
 

"Forbes" a numărat în acest an 1.426 de miliardari la nivel mondial, cu o avere totală de 5.400 miliarde de dolari, în urcare de la 4.600 miliarde de dolari la începutul anului trecut. Numărul averilor mai mari de 10 miliarde de dolari a crescut cu 210.

Statele Unite conduc topul cu 442 de miliardari, urmate de regiunea Asia-Pacific (386), Europa (366), cele două continente americane (129), apoi Orientul Mijlociu şi Africa (103).

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările