Ioan Niculae: „Am cumpărat gaze interne în baza unei legi. Să bage tot Parlamentul în puşcărie!"

Combinatele chimice din grupul InterAgro au cumpărat doar gaze de producţie internă începând cu luna iunie 2009, după ce Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă în acest sens, votată ulterior de Parlament, a declarat, pentru „Adevărul", Ioan Niculae, proprietarul InterAgro.

 „Să cheme tot Parlamentul (la DIICOT - n.r.) şi să-i bage pe toţi în puşcărie pentru subminarea economiei naţionale", a afirmat omul de afaceri.

Citiţi şi 126 de milioane de dolari, prejudiciul în dosarul în care este vizat miliardarul Ioan Niculae

40 de oficiali din Ministerul Economiei, Romgaz şi ANRE, acuzaţi în dosarul gazelor ieftine. Vezi aici toată lista

În iunie 2009, Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care marii consumatori de gaze (InterAgro, Electrocentrale Bucureşti, Azomureş) au primit doar gaze de producţie internă, de două ori mai ieftine decât cele de import.

Această ordonanţă a modificat Legea gazelor, care spunea că toţi consumatorii din România trebuie să utilizeze aceeaşi proporţie de gaze import/intern.

Parlamentul a aprobat această ordonanţă şi a prelungit-o cu încă un an, astfel că facilitatea a fost valabilă începând din iunie 2009 până în octombrie 2010.

Niculae a precizat că nu ştie ce perioadă vizează ancheta DIICOT şi a subliniat că singura perioadă când a cumpărat doar gaze interne a fost iunie 2009-octombrie 2010, în baza ordonanţei care a devenit ulterior lege.

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat astăzi că procurorii i-au cerut documente privind piaţa gazelor din perioada când la conducerea ministerului se afla Varujan Vosganian.

Citiţi aici ce spune Vosganian despre această anchetă.

Niculae: Datoriile către Romgaz au fost reeşalonate în 2008. Suntem la zi cu toate plăţile

Omul de afaceri Ioan Niculae a mai spus că, în 2008, Romgaz a reeşalonat toate creanteţele pe care le avea, nu doar pe cele la InterAgro.

La acel moment, InterAgro avea circa 80 de milioane de euro datorii la Romgaz.

"Şi InterAgro şi ceilalţi datornici ai Romgaz, precum Elcen, au semnat convenţii de reeşalonare. De atunci, plătim două milioane de dolari pe lună şi suntem la zi cu toate plăţile. De altfel, convenţia ar fi căzut în secunda doi dacă noi nu ne plăteam o rată", a afirmat Niculae, adăugând că nu ştie exact cât mai mare de plătit, dar că mai este "foarte puţin" până la achitarea întregii sume.

Niculae a mai spus că InterAgro plăteşte o dobândă de 36,5% pe an pentru datoriile către Romgaz.

Citiţi aici ce spune DIICOT despre această anchetă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: