Investitorii străini cer Guvernului reconsiderarea unor măsuri fiscale angajate în relaţia cu FMI

Investitorii străini cer Guvernului reconsiderarea unor măsuri fiscale angajate în relaţia cu FMI

Investitorii străini cer Guvrnului să reducă impozitul pe clădiri pătit de firme FOTO gov.ro

Camera de Comerţ Americană în România (AmCham) şi Consiliul Investitorilor Străini (CIS) solicită Guvernului să reducă impozitul local pe clădiri pentru firme, un sistem de redevenţă stabil şi competitiv în industria petrolieră şi să susţină dezvoltarea serviciilor medicale private.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Camera de Comerţ Americană în România şi Consiliul Investitorilor Străini atrag atenţia asupra efectelor generate de unele măsuri fiscale prevăzute în Scrisoarea de Angajament a Guvernului României către Fondul Monetar Internaţional sau aflate pe agenda curentă a Guvernului, de natură să afecteze stabilitatea şi competitivitatea sistemului fiscal românesc“, se arată într-un comunicat comun al celor două organizaţii.
 
AmCham şi CIS au transmis Ministerului Finanţelor Publice observaţii şi recomandări privind impozitul pe clădiri, redevenţele pentru industria petrolieră, contribuţia la fondul de sănătate pentru veniturile din chirii şi extinderea bazei de impozitare pentru contribuţia la fondul pe pensii şi reforma sistemului de sănătate.
 
Cele două organizaţii doresc revizuirea proiectului de modificare a Codului Fiscal pentru reducerea impozitului local pe clădiri pentru persoanele juridice, prin diminuarea intervalului de variaţie a cotei de impozitare şi prin revizuirea modului de calcul al bazei de impozitare, pentru a reflecta adecvat tipurile diferite de imobile şi fluctuaţia valorii de piaţă.
 
În ceea ce priveşte redevenţele pentru industria petrolieră, AmCham şi CIS susţin instituirea unui sistem de redevenţe stabil şi competitiv, aplicat pe întreaga durată a concesiunii, motivând că un astfel de sistem va aduce beneficii semnificative pentru România, precum o contribuţie importantă la asigurarea independenţei şi securităţii energetic, îmbunătăţirea balanţei comerciale şi de plăţi, creşterea PIB şi crearea de noi locuri de muncă.
 
Totodată, reprezentanţii acestora apreciază că orice măsură de lărgire a bazei de colectare a contribuţiei la fondul de sănătate ar trebui corelată cu introducerea noului pachet de servicii medicale de bază şi ar trebui să ţină cont de plafonarea bazei de calcul la trei salarii medii brute pe economie, nu la cinci, aşa cum prevede textul de lege în prezent.
 
În ceea ce priveşte reforma sistemului de sănătate, solicitările AmCham România şi FIC vizează mecanismul de impunere a taxei pe consumul de medicamente (clawback), dar şi recomandări pentru crearea unui mediu favorabil dezvoltării serviciilor medicale private şi a asigurărilor private de sănătate.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările