Investitorii şi pieţele aşteaptă de la FED noi măsuri de susţinere a economiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pieţele, investitorii şi analiştii aşteaptă noi măsuri de susţinere a economiei din partea Rezervei Federale. Tensiunile din pieţele financiare, intensificate de criza datoriilor din zona euro şi semnalele de slăbiciune date de economia americană, sunt principalele elemente pe care aceştia îşi bazează aşteptările. 

Rezerva Federală pare a nu mai avea nici o reţinere în susţinerea economiei – ceea ce înseamnă că are atât puterea cât şi, mai ales, motivaţia pentru a lansa noi programe de relaxare monetară – iar această situaţie le convine de minune investitorilor. Economiştii se aşteaptă ca Banca Centrală să-şi asume din nou rolul de combatant în lupta cu rezultatele economice slabe din Statele Unite. Această măsură ar avea, prin mecanismul inteconectării globale, un efect pozitiv asupra celorlalte economii din întreaga lume. Acest fapt face ca toţi oficialii celorlalte economii să fie, precum investitorii şi pieţele, cu ochii pe viitoarele probabile decizii ale FED. 

Economiştii se aşteaptă ca FED-ul să prelungească programul de Operation Twist cu încă trei-patru luni. Acest program presupune vânzarea bondurilor cu scadenţe pe termen scurt şi achiziţia bondurilor cu scadenţe pe termen lung, cu scopul de a păstra la un nivel scăzut ratele dobânzilor pentru finanţările pe termen lung. Ca o consecinţă, riscurile implicate ar putea fi o majorare a randamentelor titlurilor de stat cu o prelungire a perioadei de maturizare a acestora, potrivit analiştilor de la Barclays Capital.

Află care va fi reacţia investitorilor după intervenţia Rezervei Federale

Chiar dacă prin comparaţie cu alte ţări economia SUA este de departe cea mai puternică, perspectivele acesteia nu sunt deloc bune. Consumul, prin indicatorii care arată evoluţia vânzărilor de retail, a scăzut; rata şomajului este în creştere, iar indicatorul ce reflectă sentimentul de încredere la nivelul consumatorilor, calculat de Universitatea din Michigan, a scăzut substanţial în luna mai.

Şansele unui nou program de stimulare a economiei din partea Rezervei Federale au crescut semnificativ şi ca urmare a problemelor de pe piaţa forţei de muncă din SUA, de unde vin semnale tot mai proaste, într-un context în care companiile din economia reală sunt din ce în ce mai puţin dispuse să-şi asume riscuri, iar cele din economia financiară, precum marile bănci acţionează tocmai în zonele neproductive, (cel mai bun exemplu în acest sens este eşecul de 2 miliarde de dolari de la JPMorgan).
       
Rezerva Federală poate acţiona în două moduri

În acest moment, economiştii iau în calcul două scenarii cu privire la măsurile ce urmează a fi luate de Rezerva Federală. Potrivit unui raport realizat de analiştii Barclays, citat de Forbes.com, ambele scenarii oferă avantaje şi dezavantaje pentru investitori.

Află cum va evolua preţul aurului înainte ca Rezerva Federală să publice decizia

Pe de o parte este posibil ca Rezerva Federală să prelungească programul de finanţare Operation Twist sau să nu mai facă nici o operaţiune de Quantitative Easing. Pieţele se vor ajusta corespunzător, dat fiind faptul că în prezent, în preţuri sunt incluse aşteptările privind un QE. Prin urmare, randamentele obligaţiunilor americane vor creşte – preţul acestora va scădea, iar presiunile inflaţioniste vor fi în scădere. În orice caz, dacă va exista riscul unei micşorări a randamentului titlurilor de stat în absenţa unui stimul, există probabilitatea ca valoarea acţiunilor riscante să se micşoreze.

Potrivit celui de-al doilea scenariu estimat de analiştii Barclays, este posibil ca Rezerva Federală să opteze pentru o nouă rundă de Quantitative Easing. În acest caz, vor fi avantajate acţiunile cu risc ridicat, iar presiunile inflaţioniste se vor amplifica, cel puţin pe termen scurt. De asemenea, randamentul titlurilor de stat americane va scădea, prin urmare, preţul acestora va creşte.

În Asia, aşa cum s-a întâmplat în şedinţele precedente de QE, reacţia este în avantajul monedelor asiatice, fluxurile de capitaluri către aceste economii se vor intensifica, ceea ce ar putea determina o creştere a aşteptărilor inflaţioniste. Prin urmare s-ar reduce semnificativ spaţiul de manevră pe care băncile centrale îl mai au la îndemână, în eventualitatea în care s-ar gândi la implementarea unor măsuri de politică monetară prin care să fie sprijinită creşterea economică. 


Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite