Investitori sătui de obligaţiuni? Există alternative!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analiştii financiari au găsit soluţii pentru a scoate profit chiar şi în contextul activităţii reduse de pe pieţele de capital. Cerealele, infrastructura statelor emergente şi tranzacţiile valutare cu yeni, dolari australieni şi canadieni sunt recomandate de strategi.

Climatul macroeconomic nefavorabil şi incertitudinile în creştere au determinat investitorii să devină mult mai precauţi. Această tendinţă a cauzat încetinirea activităţii de pe pieţele de capital şi îndreptarea atenţiei către obligaţiuni. Cu toate acestea, există voci care avertizează că, în cazul titlurilor, am putea avea de-a face cu o bulă care, mai devreme sau mai târziu, să se spargă, devenind victima propriului succes, potrivit cnbc.com.

CEREALELE, CÂŞTIG GARANTAT

„Piaţa de capital este moartă. Nimeni nu este interesat de ea în acest moment", a declarat Darin Newsom, analist-şef la DTN, firmă specializată în comerţul cu mărfuri. „Banii se mută spre tranzacţii cu mărfuri până când indicele Dow Jones îşi va reveni şi vom începe să vedem semne mai bune", a adăugat acesta. La fel, şi indicele bursier american Standard&Poor's 500 aproape că a stat pe loc în această vară, activitatea înregistrată fiind una redusă.

În acest context, investitorii caută şi reuşesc să obţină profituri din alte tranzacţii. Cerealele au urcat rapid în preferinţele acestora, iar pe fondul secetelor din Rusia şi al recoltelor sub aşteptări, analiştii anunţă că preţul lor îşi va continua ascensiunea. Astfel, preţul grâului este cu 60% mai mare decât în urmă cu trei luni, explodând în urma anunţului Rusiei, al treilea exportator mondial, că va sista livrările externe începând cu 15 august şi până la sfârşitul anului viitor.

Şi preţul porumbului a crescut considerabil, înregistrând un avans de 39% faţă de luna iunie. Investitorii pot profita de aceste tendinţe fie prin tranzacţiile cu mărfuri, fie prin investiţiile în industriile agricole. Tranzacţiile valutare se dovedesc, de asemenea, o alternativă fiabilă. Monedele preferate sunt dolarul australian, cel canadian şi yenul japonez.

Un studiu al Băncii Reglementelor Internaţionale, cea mai veche instituţie financiară internaţională, considerată „banca centrală a băncilor", a arătat că tranzacţiile valutare zilnice s-au majorat cu o sumă echivalentă cu 4.000 de miliarde de dolari americani, o creştere de 21% faţă de aprilie 2007. Astfel, yenul a atins ieri maximul ultimilor 15 ani în raport cu moneda americană, dolarul australian a ajuns pe locul cinci în topul celor mai tranzacţionate valute, iar dolarul canadian a continuat să se aprecieze.

STATELE EMERGENTE, INVESTIŢIE SIGURĂ

O altă oportunitate o reprezintă investiţiile în infrastructura statelor emergente, despre care strategii de la Bank of America-Merrill
Lynch consideră că vor ajunge să atragă 30% din totalul investiţiilor în infrastructură din următorii trei ani.

Investitorii pariază pe profiturile obţinute ca rezultat al nevoii acute de îmbunătăţire a acestui sector din Brazilia, India şi Africa de Sud. „Statele emergente înţeleg că infrastructura şi investiţiile în energie, agricultură şi transport sunt necesare pentru a susţine urbanizarea şi că vor pune bazele unor decenii de creştere economică", arată Bank of America-Merrill Lynch.

Investitorii încă pariază pe aur

Preţul aurului continuă să doboare recorduri, fiind cu peste 8% mai scump decât în iulie, fenomen datorat interesului tot mai mare al investitorilor. Astfel, metalul a fost cotat ieri pe piaţa spot la 1.260,50 de dolari pe uncie, iar cotaţiile futures pentru decembrie au crescut cu 3,1 dolari, ajungând la 1.262,40 uncia.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite