Investiţiile nete în economie au crescut anul trecut cu 8,4%

Investiţiile nete în economie au crescut anul trecut cu 8,4%

Investiţiile nete în utilaje, inclusiv mijloace de transport, au avansat anul trecut cu 10,8% FOTO Guliver / Getty Images

Investiţiile nete realizate în economia naţională s-au ridicat anul trecut la 71,33 miliarde de lei (16,05 miliarde de euro), în creştere cu 8,4% comparative cu 2014, avansul fiind susţinut de evoluţia înregistrată de alte cheltuieli, utilaje şi construcţii, primul segment majorându-şi ponderea cu 1,3 puncte procentuale.

Ştiri pe aceeaşi temă

Investiţiile nete în alte cheltuieli au avansat cu 12,3%, cele în utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 10,8%, iar în lucrările de construcţii noi cu 5,2%, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică. Investiţiile nete în alte cheltuieli şi-au mărit ponderea cu 1,3 puncte procentuale în structură, la 13,7%, cele în utilaje cu 1 punct, la 41,8%, în timp ce ponderea investiţiilor nete în lucrări de construcţii noi a scăzut cu 2,3 puncte procentuale, la 44,5%.
 
Investiţiile în comerţ şi servicii au reprezentat 42,4% din total, în creştere cu 4,1 puncte procentuale, cele în industrie au avut o pondere de 37,9%, în scădere cu un punct proncentual, investiţiile în construcţii au reprezentat 12% din total, în coborâre cu 3,7 puncte procentuale, iar cele în agricultură şi-au redus ponderea cu 0,7 puncte, la 4,7%.
 
În ultimul trimestru al anului, investiţiile nete realizate în economia naţională au totalizat 27,19 miliarde lei, în urcare cu 17,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Investiţiile în alte cheltuieli au avansat cu 38,9%, cele în utilaje cu 27,8%, iar investiţiile în lucrări de construcţii s-au majorat cu 1,8%.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările