Cât de mult cred românii în investiţiile chineze în România: jumătate dintre aceştia se aşteaptă ca proiectele să se realizeze doar parţial

Cât de mult cred românii în investiţiile chineze în România: jumătate dintre aceştia se aşteaptă ca proiectele să se realizeze doar parţial

Delegaţia condusă chiar de premierul Consiliului de Stat al Republicii Populare Chineze, Li Keqiang, a negociat şi semnat cu partea română proiecte din domenii cum ar fi energiile nucleară, termoelectrică, hidroelectrică şi eoliană, exporturi alimentare, IT şi comunicaţii sau cultural FOTO Marian Iliescu

Majoritatea românilor sunt de acord cu decizia României de a promova investiţii majore finanţate de China, însă optimismul legat de materializarea proiectelor este moderat, jumătate din ei considerând că acestea se vor realiza doar parţial, arată un sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES).

Conform sondajului, citat de Mediafax, aproape trei sferturi dintre cei chestionaţi (73%) sunt de acord cu decizia României de a promova investiţii majore finanţate de China. Optimismul cu privire la investiţiile chineze în România este, însă, unul moderat: jumătate dintre respondenţi cred că aceste proiecte se vor realiza parţial, 19% sunt de părere că se vor realiza în totalitate, iar 17% cred că aceste nu se vor realiza, potrivit aceleiaşi cercetări.
 
În ceea ce priveşte poziţia Uniunii Europene cu privire la investiţiile chineze din România, părerile celor chestionaţi sunt împărţite: 46% dintre ei cred că UE s-ar opune acestora, iar 41% spun că acest lucru nu s-ar întâmpla.
 
În acelaşi context însă, 63% din respondenţi sunt de părere că România ar trebui să continue proiectele cu finanţare din partea Chinei, în ciuda unei ipotetice opoziţii a UE, arată sondajul.
 
Pe de altă parte, notorietatea vizitei delegaţiei chineze în România este una foarte ridicată, 92% din respondenţi susţinând că au auzit despre acest eveniment, iar 79% s-au declarat informaţi cu privire la proiectele de investiţii în valoare de 10 miliarde de dolari, din care 8,5 miliarde de dolari ar fi destinate României, luate în discuţie pe parcursul Summit-ului China-Europa Centrală şi de Est.
 
 
Cercetarea IRES a fost realizată vineri, pe un eşantion de 1.132 persoane cu vârsta de minimum 18 ani, eroarea maximă tolerată fiind de ± 3 %.
 
Acelaşi sondaj a evaluat percepţia publică legată de Ziua Naţională a României, dar şi de unirea Republicii Moldova cu România.

Cea de-a treia ediţie a Forumului economic şi comercial China-Europa Centrală şi de Est s-a desfăşurat marţi, 26 noiembrie, la Bucureşti, după ce prima ediţie a avut loc la Budapesta, în 2011, iar cea de-a doua la Varşovia, în 2012, unde a participat şi premierul de atunci, Mihai-Răzvan Ungureanu.

 
FOTO
Aceasta este prima vizită a premierului Li Keqiang în Europa Centală şi de Est, după preluarea funcţiei, în martie, anul acesta. Totodată, va fi şi prima vizită a unui premier chinez în România în ultimii 19 ani.
 
Şeful Guvernului de la Beijing a ajuns luni, 25 noiembrie, la Bucureşti în fruntea unei delegaţii numeroase, formată din demnitari şi aproximativ 200 de reprezentanţi ai unor importante companii chineze, interesate de investiţii în România şi în statele din zonă.
 
Organizatorii aşteaptă în jur de 1.000 de reprezentanţi ai firmelor private şi de stat din China şi 16 state central şi est-europene: România, Bulgaria, Polonia, Ungaria, Slovacia, Republica Cehă, Slovenia, Serbia, Muntenegru, Croaţia, Bosnia şi Herţegovina, Estonia, Albania, Letonia, Lituania şi Republica Macedonia. 
 
Forumul de la Bucureşti are cinci teme majore: energie, agricultură, turism, IT&C şi infrastructură.
 
Premierul Li Keqiang a sosit luni în capitala României şi s-a întâlnit cu omologul Victor Ponta. Cu acest prilej au fost semnate o serie de acorduri. 
 
Delegaţia condusă chiar de premierul Consiliului de Stat al Republicii Populare Chineze, Li Keqiang, a negociat şi semnat cu partea română proiecte din domenii cum ar fi energiile nucleară, termoelectrică, hidroelectrică şi eoliană, exporturi alimentare, IT şi comunicaţii sau cultural.

Proiecte prin care, dincolo de optimismul firesc, specific atmosferei festive a vizitelor internaţionale la cel mai înalt nivel, ne putem aştepta la alocări de ordinul miliardelor de euro ale întreprinderilor din China în România.

Suma totală, „o surpriză“

În ceea ce priveşte suma, vreau să vă asigur că este uriaşă. Diseară, grupul de lucru dintre cele două părţi va discuta şi proiectele privind calea ferată rapidă şi pe cele în domeniul infrastructurii, iar toate aceste proiecte vor depăşi valoarea care este iniţial stabilită în contracte. Nu vreau să spun un plafon pentru sumă, fiindcă aş dori să fie o surpriză“, a declarat premierul Chinei, Li Keqiang.

Sumele vehiculate neoficial ca reprezentând valoarea contractelor semnate cu ocazia vizitei la Bucureşti a premierului chinez oscilează între 5 şi 8,5 miliarde de euro.


Potrivit datelor furnizate de Ministerul Comerţului de la Beijing, schimburile comerciale între China şi România s-au ridicat la 3,27 miliarde de dolari, în primele 10 luni ale anului 2013.
 
Investiţiile chineze în România sunt în valoare de 160 de milioane de dolari, în timp ce investiţiile româneşti în China sunt de 280 de milioane de dolari.
 
Exporturile româneşti în China au crescut de la 360 de milioane de dolari în 2008, la aproape un miliard de dolari, anul trecut.

Mai puteţi citi despre Forumul Economic România-China:

Cum vor coopera România şi ţările din Est cu partenerii din China. Planul complet al acţiunilor comune. Premierii prezenţi în aceste zile la Bucureşti au formulat, în comun, Liniile directoare pentru cooperarea între China şi statele din Europa Centrală şi de Est. Oficialii au stabilit ca această cooperare să se deruleze în conformitate cu propriile legi, iar în cazul statelor membre UE va fi respectată legislaţia comunitară.

 
Sectorul IT&C românesc, analizat de Dan Nica: Românii nu mai pleacă în Silicon Valley, iar firmele din China au contribuit la acest lucru. Dan Nica, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, a declarat în studioul Adevărul Live că România nu mai suferă de un exod al creierelor în domeniul IT şi a salutat implicarea unor companii chineze, cum ar fi Huawei şi ZTE, în dezvoltarea mediului concurenţial din ţara noastră.
 
Ramona Mănescu vrea să atragă investitori chinezi pentru tren de mare viteză de la graniţa cu Ungaria până la Constanţa. Costul: 11 miliarde de euro. România vrea să atragă investitori chinezi în mai multe proiecte de transport, prioritară fiind realizarea unei linii feroviare de mare viteză de la graniţa cu Ungaria până la Constanţa, prin Bucureşti, având un cost estimat de 11 miliarde euro, a declarat Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu.
 
Şapte miniştri au vorbit, în studioul Adevărul de la Palatul Parlamentului, despre ce înseamnă pentru România Forumul China-Europa Centrală şi de Est. Miniştrii români, prezenţi marţi la Forumul economic China-Europa Centrală şi de Est, au vorbit marţi, în studioul Adevărul de la Palatul Parlamentului, despre importanţa atragerii de investiţii chineze în România şi despre proiectele din energie, infrastructură, agricultură şi turism pe care ţara noastră le-ar putea dezvolta în parteneriat cu China.
 
Şova invită constructorii chinezi la proiecte de infrastructură în concesiune. Chinezii, interesaţi de Autostrada Transilvania şi Craiova-Piteşti. Autorităţile sunt interesate de participarea firmelor de construcţii din China la proiecte de infrastructură, în special la cele realizate prin concesiune, unde investiţia este finanţată din fonduri private, a declarat Dan Şova, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine.
 
Dan Nica la Forumul Româno-Chinez: „Felicit Adevărul pentru premiera naţională realizată astăzi“. Prezent la ministudioul adevarul.ro de la Forumul Româno-Chinez, ministrul comunicaţiilor şi societăţii informaţionale, Dan Nica, a ţinut să felicite adevarul.ro pentru premiera realizată astăzi: transmisia în direct a evenimentului pe şase canale simultane.
 
VIDEO Forumul Româno-Chinez: Cum îi convinge ministrul Dan Nica pe străini să investească în IT-ul românesc. Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Dan Nica a susţinut un discurs în cadrul formului China-România, în care a explicat de ce companiile străine din domeniul IT&C ar trebui să facă investiţii în România.
 
Privind spre Est cu mânie: după ce a lăsat Noua Europă la mâna Chinei, UE o conjură să nu-i cadă în braţe. În aceste zile, Bruxelles-ul se uită cu furie şi neputinţă spre graniţa sa răsăriteană, acolo unde noii membri ai UE şi principalii competitori ai acesteia practică un joc scăpat de sub controlul birocraţiei europene / De Horia Blidaru
 
Ministru bulgar al Economiei, la Forumul economic China-Europa Centrală şi de Est: Bulgaria poate oferi Chinei un acces uşor spre piaţa europeană. Bulgaria poate oferi Chinei un acces uşor pe piaţa europeană, a declarat Anna Yaneva, ministrul bulgar al Economiei şi Energiei, la Forumul Economic China-Europa Centrală şi de Est, care are loc astăzi la Bucureşti.
 
Niţă: Investiţiile pe care partea chineză vrea să le realizeze în sistemul energetic sunt evaluate la 5 miliarde de euro. Investiţiile pe care partea chineză doreşte să le realizeze în sistemul energetic naţional totalizează 5 miliarde de dolari, iar primele contracte ar putea fi semnate anul viitor, a declarat Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, la Summitul China - Europa Centrală şi de Est.
 
Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget: Acciza la carburanţi creşte din cauza pericolului deflaţiei. E o problemă în toată Europa. Creşterea accizelor şi impunerea uneia supimentare de 7 eurocenţi pe litrul de carburanţi vin în contextul pericolului deflaţiei, care se manifestă în toată Europa, inclusiv în Germania, a declarat Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget.
 
Principalele sectoare economice, analizate în ateliere de lucru la Forumul economic China-Europa Centrală şi de Est. Înalţi oficiali din China, România şi alte 15 state din regiune, dar şi reprezentanţi ai companiilor de stat şi private, vor dezbate în cadrul Forumului economic China-Europa Centrală şi de Est teme de actualitate pe sectoare-cheie ale economiei. Urmăriţi în timp real, pe adevarul.ro, atelierele de lucru care au loc astăzi la Palatul Parlamentului în domeniul energiei, agriculturii, turismului, IT&C şi al infrastructurii.
 
Premieră în online-ul românesc: Forumul Româno-Chinez, transmis în exclusivitate pe internet pe şase canale. Adevărul a transmis astăzi în direct Forumul Economic şi Comercial China - Europa Centrală şi de Est. Soluţia tehnică doreşte să schimbe peisajul media din România prin oferirea celor mai importante discuţii pe şase ecrane disponibile în permanenţă pe adevarul.ro.
 
Premierul chinez, Li Keqiang, anunţă dublarea investiţiilor în Europa Centrală şi de Est. În deschiderea Forumului economic China-Europa Centrală şi de Est, care se desfăşoară la Bucureşti, premierul Chinei, Li Keqiang, a propus ca 2014 sa fie anul investiţiilor Chinei în cele 16 ţări din Estul Europei.
 
Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget, îndeamnă China să cumpere titluri de stat româneşti. Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget, prezent la Forumul economic China-Europa Centrală şi de Est, a îndemnat investitorii chinezi să cumpere titluri de stat emise de România.
 
Li Keqiang, premierul chinez: România va deveni un Tigru al Europei. China e gata să semneze acorduri de swap valutar cu statele Europei Centrale şi de Est. România va deveni un „Tigru al Europei“, a afirmat premierul chinez Li Keqiang, la Summitul China-Europa Centrală şi de Est, care se desfăşoară astăzi la Palatul Parlamentului din Bucureşti. El a mai spus că valoarea schimburilor comerciale între China şi Europa Centrală şi de Est s-a dublat în ultimii 15 ani şi se ridică acum la 50 de miliarde de dolari, propunând încă o dublare a acestei valori în următorii cinci ani.

China promite investiţii uriaşe în România. Ce documente au adoptat oficialii din delegaţia chineză cu partea română. Acordurile şi memorandumurile parafate zilele acestea la Bucureşti cu delegaţia condusă de premierul chinez Li Keqiang anunţă proiecte de miliarde de euro în domeniile energetic, alimentar, IT şi cultural.

Şedinţa CSAT, convocată de Băsescu în perioada în care Ponta are pregătite întâlniri cu premieri. Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) convocată de către preşedintele Traian Băsescu este programată la o oră la care premierul Victor Ponta are pregătite, din timp, întrevederi cu mai mulţi prim-miniştri, veniţi la Bucureşti pentru reuniunea China-Europa Centrală şi de Est.
 
China ne ajută. Din nou. De la o vreme, în jurul politicii externe a statului român tot mai mulţi ochi privesc cu atenţie. Ochii sunt ai diferiţilor actori de talie mică sau foart mică, implicaţi în sfera publică. Toţi îşi dau cu părerea, fac uz de multe ori de diferite tiluri şi diplome universitare, dar în afară de vorbe, puţină substanţă se „degajă” din analizele lor.
 
Grupurile chineze BAOTA Petrochemical Group şi JUNLUN Petroleum Co, interesate de preluarea combinatului Oltchim. Administratorii judiciari ai Oltchim au semnat o scrisoare de intenţie cu reprezentanţii BAOTA Petrochemical Group şi JUNLUN Petroleum Co, care sunt interesate de preluarea combinatului vâlcean.
 
În vizită la Tigrul Est European. De ce nu trebuie să se supere Uniunea Europeană. Colosul chinez este la Bucureşti prin Premierul Li Keqiang, după 19 ani de băltire a relaţiilor comerciale România – Republica Populară Chineză. Aceste relaţii sunt încă sub potential, desi ele au crescut in 2013.
 
Băsescu: România nu poate decât să câştige din summitul China - Europa Centrală şi de Est. Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la RRA, că România trebuie să privească cu profesionalism summitul China - Europa Centrală şi de Est, care este o şansă, el arătând că, dacă Guvernul va prezenta proiecte realiste şi convingătoare, România nu poate decât să câştige.
 
Forumul China – ECE: un eveniment remarcabil pentru România. Nu sunt diplomat. Nici ca formare profesională, unii ar zice uneori că nici ca temperament. În altă parte îmi este priceperea şi punctul forte: în cercetarea şi analiza socială, în comunicare.
 
Delegaţia Chinei a ajuns la Bucureşti: Guvernele celor două ţări au semnat memorandumuri în mai multe domenii. Care sunt investiţiile vizate de chinezi. Delegaţia chineză a sosit la Bucureşti, premierul Li Keqiang fiind aşteptat la aeroport de omologul său, Victor Ponta, la prima vizită a unui astfel de înalt oficial chinez în România după 19 ani.
 
VIDEO Grigore Cartianu, la Adevărul Live: „China nu vine să facă niciun fel de cadou, China vine să câştige din vizita în România”. Jurnaliştii Grigore Cartianu şi Liviu Iolu au vorbit la Adevărul Live despre cum se desfăşoară războiul economic dintre China şi Rusia, pe de o parte, şi Uniunea Europeană, pe de altă parte. Cei doi poli de putere vizează influenţa asupra ţărilor din Europa de Est, printre care şi România.

EXCLUSIV Premierul Li Keqiang, la Bucureşti: Ce vrea China de la România.  În ajunul Reuniunii Şefilor de Guvern China - ţările din Europa Centrală şi de Est, domnul Li Keqiang, premier al Consiliului de Stat al RP Chineze, transmite prin intermediul ziarului „Adevărul“ un mesaj. 

Chinezii vin puşi pe fapte mari la Bucureşti. Cu ce proiecte se va prezenta Guvernul la Forumul Economic România-China. Beijingul a promis în numeroase rânduri ajutoare financiare Europei lovite de criză, însă doar câteva s-au materializat, majoritatea în Europa de Est – poarta chinezilor către Vest.
 
Proiectele-gigant prin care China a redesenat lumea. Chinezii au o zicală: „Dacă vrei să fii bogat, prima dată trebuie să construieşti drumurile”.  Aşa că s-au pus pe construit. Şi nu numai drumuri, ci şi poduri, căi ferate şi alte proiecte-mamut. Dincolo de beneficiile de imagine, Beijingul a reuşit în acest fel să dea de muncă populaţiei şi să evite intrarea în criză.
 
Cine este Huawei, gigantul chinez care va înfiinţa un centru regional la Bucureşti. Chinezii de la Huawei vor investi în programe de cercetare şi educaţie în România, urmând să înfiinţeze şi un centru regional la Bucureşti, a anunţat, vineri, premierul Victor Ponta.
 
Ponta susţine că a discutat cu Barroso despre forumul România-China de la Bucureşti. „Mesajul este extrem de pozitiv“. Premierul Victor Ponta a declarat vineri că a discutat cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, despre organizarea forumului economic România-China, care se va desfăşura săptămâna viitoare, la Bucureşti, iar mesajul a fost extrem de pozitiv.
 
Centrala de la Tarniţa, o „himeră“ pe cale de a se realiza. Proiectul centralei de acumulare prin pompaj de la Tarniţa este vechi încă de pe vremea când Nicolae Ceauşescu plănuia construcţia de reactoare nucleare la Cernavodă.
 
Transformarea Chinei: trei mituri demontate despre puternica economie chineză. Toate produsele chinezeşti sunt proaste şi necalitative, industria locală ştie doar să imite, nu să inoveze, iar chinezii nu consumă altceva în afară de orez. Departe de clişee şi stereotipuri, „dragonul roşu“ a ajuns a doua putere economică din lume, iar faptul că mulţi încă subestimează ţara nu poate decât s-o ajute.
 
Chinezii vin puşi pe fapte la Bucureşti: În ţările est-europene există cerere pentru modernizarea infrastructurii, iar noi avem avantaj în domeniu. Delegaţia condusă de premierul chinez, care se va afla în Bucureşti săptămâna viitoare, vine cu gânduri mari în România. Agenţia de presă oficială a Beijingului transmite că ţările est-europene sunt în căutare de investiţii şi vor dezvoltarea infrastructurii, capitole la care China deţine „avantaje”. Totodată, chinezii pun accent pe importanţa cooperării cu România pentru a-şi îmbunătăţi relaţiile cu UE.
 
De la agricultură la cârma unei puteri mondiale: ascensiunea premierului chinez Li Keqiang, care vine luni la Bucureşti. S-a născut într-o zonă rurală a Chinei, cunoscută pentru sărăcia lucie.A avut ocazia să-şi continue studiile în SUA, însă a refuzat pentru a urca treaptă cu treaptă în structurile comuniste. Acum, conduce a doua cea mai mare economie mondială, cu un PIB de 8.300 de miliarde de dolari, şi vrea să introducă tururi obligatorii la închisori pentru toţi oficialii chinezi astfel încât aceştia „să vadă cu ochii lor consecinţele infracţiunii”.
 
Premierul chinez la Bucureşti – victorie sau dezastru? Citesc consternat cum se vântură prin presă ideea că Guvernul face jocurile comuniştilor din China, invitându-l pe premierul Chinei la Bucureşti şi organizând un summit economic cu investitori chinezi, săptămâna viitoare. Teză e următoarea: UE nu este de acord cu această abordare, în care China tratează direct cu state membre UE şi ar vrea o relaţie prin Bruxelles.
 
Povestea centralei nucleare de la Cernavodă. De la uraniul exportat în URSS ca despăgubiri până la crearea unei întregi industrii româneşti. Realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, proiect de 6,5 miliarde de euro care se va afla în centrul negocierilor de săptămâna viitoare cu delegaţia Chinei, ar reprezenta un punct de cotitură în privinţa investiţiilor străine în sectorul energetic românesc.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: