INS: Companiile estimează creşterea activităţii în industrie, stagnare în comerţ şi servicii şi scădere în construcţii

INS: Companiile estimează creşterea activităţii în industrie, stagnare în comerţ şi servicii şi scădere în construcţii

Industria e în continuare pilonul de sprijin al economiei româneşti

Managerii companiilor se aşteaptă pentru perioada octombrie - decembrie la creşterea activităţii în industria prelucrătoare, la stagnare în comerţ şi servicii şi scădere în construcţii, în raport cu cele trei luni anterioare, a anunţat luni Institutul Naţional de Statistică (INS).

Ştiri pe aceeaşi temă

Astfel, industria prelucrătoare este singurul domeniu unde se anticipează dezvoltarea activităţii, cu o creştere moderată de 6% a volumului producţiei. În ceea ce priveşte estimarea producţiei, pentru unele dintre activităţi se va înregistra tendinţă de creştere, respectiv fabricarea substanţelor şi a produselor chimice (sold conjunctural +36%), fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice (sold conjunctural +29%), fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice (sold conjunctural +27%) şi fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor (sold conjunctural +26%). Preţurile produselor industriale vor fi stabile (sold conjunctural +3%), iar numărul de salariaţi se va reduce (sold conjunctural -6%).
 
Pentru sectorul de comerţ cu amănuntul, managerii au estimat o relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural -3%) şi a volumului total al vânzărilor de mărfuri (sold conjunctural -1%).
 
Şi cererea de servicii va cunoaşte o relativă stabilitate, cu un sold conjunctural de 0%. Acest domeniu va fi caracterizat de o scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -8%) şi de stagnarea preţurilor (sold conjunctural 0%).
 
În construcţii se va înregistra o scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -30%) şi a numărului de salariaţi (sold conjunctural -25%). Managerii estimează scădere a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural -25%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor se preconizează o relativă stabilitate (sold conjunctural +1%), potrivit unui comunicat al INS.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: