INS: Costul cu forţa de muncă a crescut cu 2,59% în ultimul trimestru din 2014. În ce domenii s-au acordat prime şi măriri salariale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Costul orar al forţei de muncă în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare a înregistrat în ultimul trimestru al anului trecut o rată de creştere de 2,59% faţă de trimestrul precedent şi de 7,87% faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, a anunţat vineri Institutul Naţional de Statistică (INS).

Comparativ cu trimestrul al treilea din 2014, costul cu forţa de muncă a crescut în majoritatea activităţilor economice. Cele mai semnificative creşteri s-au înregistrat în construcţii (7,77%), activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (5,75%) şi industria prelucrătoare (5,64%).

Scăderi mai accentuate ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au înregistrat în învăţământ (-9,65%) ca urmare a creşterii timpului efectiv lucrat faţă de trimestrul precedent (fenomen caracteristic acestei activităţi în trimestrul al IV-lea al fiecărui an, cauzat de reînceperea anului şcolar) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-3,49%).

În trimestrul IV 2014 comparativ cu perioada similară din 2013, pe principalele activităţi economice, cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă se observă în alte activităţi de servicii (21,69%), industria extractivă (17,15%), activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (17,01%) şi hoteluri şi restaurante (16,38%). Scădere s-a înregistrat doar în tranzacţii imobiliare (-6,43%).

Creşterea faţă de acelaşi trimestru al anului precedent - indici în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare - pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 7,86%, iar pentru indicii în formă brută (neajustată) de 7,90%. Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a înregistrat creşteri similare (7,89%, respectiv 7,92%).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite