INS: Construcţiile şi agricultura au tras în jos economia, industria şi comunicaţiile continuă să crească

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reducerea volumului de lucrări de infrastructură şi inundaţiile au dat peste cap economia
Reducerea volumului de lucrări de infrastructură şi inundaţiile au dat peste cap economia

Construcţiile şi agricultura au tras în jos Produsul Intern Brut (PIB) în cel de-al doilea trimestru faţă de primele trei luni ale anului, activitatea în construcţii scăzând cu 3,6%, în vreme ce agricultura, silvicultura şi pescuitul au consemnat o scădere de 4,8%, potrivit datelor furnizate de către Institutul Naţional de Statistică (INS).

Construcţiile nu înseamnă numai realizarea de locuinţe, ci includ şi construcţiile inginereşti, adică realizarea de drumuri, aducţiuni sau baraje. Reducerea volumului de lucrări din sectorul construcţiilor a avut o contribuţie negativă 0,2% în PIB, în vreme ce agricultura a avut un impact negativ de 0,1%.

În schimb, industria a înregistrat un volum de activitate majorat cu 4,6%, ponderea sa în economie fiind de 31,4%. De asemenea, sectorul informaţiilor şi comunicaţiilor a consemnat un volum de activitate în urcare cu 8,7%, însă ponderea sa în PIB este de doar 4,1%.

„O contribuţie pozitivă semnificativă au avut-o impozitele nete pe produs (+0,8%), a căror pondere la formarea PIB a fost de 13,4% şi care au înregistrat o creştere a volumului lor de 6,2%“, se mai arată în comunicatul INS.

Economia a scăzut cu 1% în trimestrul al doilea faţă de primele trei luni ale anului, însă consemnează o creştere brută de 1,2% faţă de acelaşi trimestru de anul trecut şi de 1,5% dacă este ajustată sezonier.

În tot semestrul I, economia a crescut cu 2,4% faţă de semestrul I din 2013 şi cu 2,6% pe seria ajustată sezonier. 

Din punctul de vedere al utilizării PIB, cele mai importante contribuţii la creşterea PIB în primele şase luni ale anului le-au înregistrat cheltuiala pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei (+3,3%), cu o pondere de 65,6% la utilizarea PIB şi al cărei volum s-a majorat cu 5,1% şi exportul net (+1,0%), consecinţă a creşterii cu 12,8% a exporturilor de bunuri şi servicii corelată cu creşterea mai redusă a volumulului importurilor de bunuri şi servicii, cu 10,6%.

Ca urmare a scăderii semnificative a volumului formării brute de capital fix cu 11,2%, aceasta a avut o contribuţie negativă la creşterea PIB, de -2,2%.

În trimestrul II din 2014, comparativ cu trimestrul II al anului trecut, investiţiile nete realizate în economia naţională au scăzut cu 9,1%, diminuare înregistrată la utilaje (inclusiv mijloace de transport) şi lucrări de construcţii noi, cu 16,1%, respectiv cu 7,5%. La alte cheltuieli s-a înregistrat o creştere cu 20,8%.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite