INS: Câştigul salarial net a fost de 1.857 lei în aprilie. Cele mai mari salarii se găsesc în extracţia petrolului şi a gazelor, cele mai mici în hoteluri şi restaurante

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Domeniul petrolier este cel mai bănos
Domeniul petrolier este cel mai bănos

Câştigul salarial mediu net s-a ridicat la 1.857 în luna aprilie 2015, în creştere cu 28 de lei (1,5%) faţă luna martie, cele mai mari venituri realizându-se în extracţia ţiţeiului şi a gazelor, respectiv 5.031 de lei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante, unde media a fost de 1.014 lei, potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Comparativ cu luna aprilie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 7%. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost cu 36,9% mai mare.

În luna aprilie 2015, în majoritatea activităţilor din sectorul economic , nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă ca urmare a acordării de premii ocazionale (inclusiv premii trimestriale, anuale, pentru performanţe deosebite ori pentru sărbătorile de Paşte), sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masă sau tichete cadou), realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte).

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în sectorul intermedierilor financiare (cu excepţia asigurărilor şi fondurilor de pensii), unde s-a consemnat un plus de 18,6%. Majorări între 10,0% şi 14,5% se mai regăsesc în fabricarea mijloacelor de transport, dar şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, extracţia cărbunelui superior şi inferior, telecomunicaţii, activităţi de servicii anexe extracţiei.

Creşteri între 8,0% şi 9,5% s-au acordat în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, cercetare-dezvoltare, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), extracţia minereurilor metalifere.

În fine, între 6,5% şi 7,5% s-au dat în colectarea şi epurarea apelor uzate, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea băuturilor, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei.

Cele mai semnificative scăderi s-au înregistrat în fabricarea ţigărilor (29,7%) şi fabricarea produselor farmaceutice de bază (18,5%).

În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învăţământ (0,6%). Uşoare scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă s-au înregistrat în administraţia publică (-0,8%), respectiv în sănătate şi asistenţă socială (-0,3%).

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite