INS: Afacerile din industrie au avansat cu 2,7% în primele opt luni, iar comenzile din industria prelucrătoare au urcat cu 3,8%

INS: Afacerile din industrie au avansat cu 2,7% în primele opt luni, iar comenzile din industria prelucrătoare au urcat cu 3,8%

Industria a fost motorul economiei în ultimii ani

Afacerile din industrie au crescut cu 2,7% în primele opt luni, susţinute de avansul industriei prelucrătoare, cu 2,9%, ale cărei comenzi noi au urcat cu 3,8%, în special în industria bunurilor de folosinţă îndelungată, a celor intermediare, a bunurilor de capital şi a celor de uz curent.

Ştiri pe aceeaşi temă

În schimb, vânzările din industria extractivă s-a redus cu 2%.
 
„Pe marile grupe industriale, creşteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în sectoarele: industria bunurilor de capital (+8,1%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+6%), industria bunurilor intermediare (+4,4%) şi industria bunurilor de uz curent (+2,1%). Scăderi s-au înregistrat în industria energetică (-19,6%)“, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).
 
Comenzile noi din industria bunurilor de folosinţă îndelungată au crescut cu 24%, în industria bunurilor intermediare cu 4,9%, în cea a bunurilor de capital cu 2,6%, iar în industria bunurilor de uz curent cu 1,4%.
 
În august, afacerile din industrie au scăzut pe total cu 15,4% faţă de iulie, în urma reducerii industriei prelucrătoare cu 15,8%, în timp ce industria extractivă a crescut cu 0,5%.
 
Astfel, au fost consemnate scăderi în industria bunurilor de capital (-27%), industria energetică (-15%), industria bunurilor intermediare (-11,2%), industria bunurilor de uz curent (-8,2%) şi cea a bunurilor de folosinţă îndelungată (-6,7%).
 
Totodată, comenzile din industria prelucrătoare au scăzut cu 20%, după regresul înregistrat în industria bunurilor de capital (-25,1%), industria bunurilor intermediare (-17,3%) şi cea a bunurilor de uz curent (-16,9%).
 
Industria bunurilor de folosinţă îndelungată a fost singura pe creştere, cu un avans de 20,4%.
 
Comparativ cu august anul trecut, afacerile din industrie au crescut cu 2,7%, impulsionate de industria prelucrătoare, cu un avans de 3%. Pe de altă parte, industria extractivă a avut un recul de 6,3%.
 
În acelaşi timp, comenzile din industria prelucrătoare au urcat cu 3,3%, ajutate de industria bunurilor de folosinţă îndelungată, care a înregistrat o creştere de 48%. Restul industriilor au consemnat creşteri mai modeste: industria bunurilor de uz curent - 3,8%, industria bunurilor capital - 2,6% şi industria bunurilor intermediare - 0,1%.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările