INFOGRAFIE Topul scumpirilor şi ieftinirilor din primele patru luni. Cum au evoluat preţurile din coşul de consum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În primele patru luni din acest an (aprilie 2016 faţă de decembrie 2015), când rata inflaţiei a scăzut cu 1,07%, topul scumpirilor a fost dominat de serviciile poştale, cartofi şi fructele meridionale. În clasamentul ieftinirilor, primele sunt ouăle, şi facturile la apă, salubritate şi energia electrică, arată datele publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Preţurile produselor alimentare au scăzut cu 0,37% în aprilie 2016, raportat la martie, cu 7,39% faţă de luna similară din 2015 şi cu 1,7% faţă de decembrie 2015.

La mărfurile nealimentare, preţurile au coborât în aprilie, faţă de martie, cu 0,10%, şi cu 1% comparativ cu aprilie 2015.

Tarifele la servicii s-au majorat în aprilie, cu 0,11%, faţă de luna martie, iar comparativ cu luna similară a anului trecut au scăzut uşor cu 0,43%.

Aprilie faţă de martie

La grupa produselor alimentare, în aprilie faţă de martie, cel mai mult au scăzut preţurile la ouă, cu 15,8%, şi la fasole - cu 2,3%.

Cartofii s-au ieftinit cu 0,05%, iar fructele proaspete cu 0,84%. Scumpiri s-au consemnat în aprilie la zahăr, pâine şi specilităţi de panificaţie, dar nu mai mult de 0,8%.

În privinţa produselor nealimentare, datele INS relevă ieftiniri de 2% la energie electrică, restul fiind evoluţii irelevante (situate între 0,1 şi 0,5% la frigidere şi congelatoare, maşini de spălat şi medicamente). Creşteri de preţuri s-au înregistrat la combustibili cu 0,7%, şi la încălţămine - cu 0,3%.

La servicii, majorări au consemnat tarifele la îngrijire medicală, cu circa 0,19%, la telefon şi transport aerian, cu 0,14%, iar scăderi uşoare s-au înregistrat la serviciile de igienă şi cosmetică.

Vedetele primelor patru luni: ouăle şi poşta

În primele patru luni din acest an, un grup de 20 de produse şi servicii au avut ieftiniri cu peste 1% şi un alt grup, de opt produse şi servicii, au avut scumpiri cu peste 1%.

Cele mai mari ieftiniri din primele patru luni au fost consemnate, potrivit INS, la ouă (-15,1%), salubritate (-8,2%), energie electrică (-4,9%), bilete de avion (-3,9%) şi facturile de telefonie (-3,8%).

De cealaltă parte, cele mai mari scumpiri au fost consemnate la serviciile poştale (-19,5%), cartofi (-8,4%), fructe meridionale (-6,6%) şi conserve de legume.

Un nou record: inflaţie anuală de -3,3%

Inflaţia anuală s-a menţinut în teritoriu negativ în aprilie, la minus 3,3%, în coborâre de la minus 3% în martie, acesta fiind un nou record istoric.

„Preţurile de consum, măsurate prin indicele preţurilor de consum (IPC), au fost mai mici cu 3,3% în luna aprilie 2016 comparativ cu luna aprilie 2015.
Determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) scăderea a fost de 2,7%“, arată INS.

Reamintim că, recent, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a anunţat că inflaţia va rămâne în teritoriu negativ până în luna iulie a acestui an şi va reveni în intervalul din jurul ţintei staţionare, de 2,5%, la finele orizontului de prognoză.

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în scădere prognoza de inflaţie pentru acest an, la 0,6% / mai puţin cu 0,8 puncte procentuale faţă de estimarea anunţată în februarie, potrivit Raportului trimestrial asupra inflaţiei.

ieftiniri scumpiri
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite