INFOGRAFIE Topul mondial al taxelor: România este printre campionii TVA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii plătesc dări dintre cele mai mari la stat şi pierd cel mai mult timp din Europa cu aceste plăţi
Românii plătesc dări dintre cele mai mari la stat şi pierd cel mai mult timp din Europa cu aceste plăţi

Din 120 de ţări, doar Ungaria, Croaţia şi un grup de ţări nordice au o cotă de TVA mai mare decât cea de 24% din ţara noastră. Fiscalitatea presantă, multitudinea taxelor şi instabilitatea legislativă alungă investitorii.

E mult sau puţin TVA de 24% şi impozit pe profit de 16%? Răspunsul poate fi complet numai după o comparaţie cu alte ţări din regiune sau chiar de pe întreg mapamondul. Iar un astfel de studiu comparativ, publicat de compania de autdit şi consultanţă KPMG, ne plasează printre ţările cu cel mai presant regim al Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA), dar şi cu un mediu relativ lejer din punctul de vedere al impozitării profitului.
Concret, dacă Ungaria este campioana mondială absolută la TVA, cu 27%, România - cu 24% - se situează foarte aproape de vârful clasamentului, fiind devansată doar de Islanda (25,5%) şi un grup de ţări cu 25% format din Croaţia, Danemarca, Norvegia şi Suedia.
În cazul impozitului pe profit, cota noastră de 16% ne plasează pe locul 99 din cele 120 de ţări analizate, ceea ce ar putea să ne creeze impresia că avem un regim atractiv din acest punct de vedere. Dar aici ne surclasează Bulgaria şi Serbia, care au cote de doar 10% şi TVA de 20%. De aceea, chiar autorii studiului arată că nu e de-ajuns o cotă redusă, câtă vreme regimul este instabil.
„România are un impozit pe profit relativ scăzut, ceea ce prezintă interes pentru investitori. Totuşi, una dintre dificultăţile constante este dată de schimbările legislative frecvente.  Stabilitatea crescută a legislaţiei fiscale ar aduce multe beneficii economiei. Oamenii de afaceri trebuie să-şi planifice activităţile pe termen mediu şi lung şi au nevoie ca taxele să fie clare“, a declarat Şerban Toader, senior partner KPMG România.

Pierdem prea mult timp cu plăţile

Ce înseamnă pentru investitorii străini aceste cifre care definesc regimul fiscal? Marian Duşan, preşedintele Asociaţiei Romanian Business Accelerator – organizaţie axată pe atragerea de investiţii străine – atrage atenţia că nu doar cotele sunt importante.
„Chiar dacă avem o cotă relativ redusă a impozitului pe profit, suntem campionii Europei la numărul de plăţi pe care o companie trebuie să le facă pentru a-şi achita toate taxele. Noi trebuie să efectuăm 41 de plăţi, spre deosebire de Polonia, unde sunt suficiente 18, Bulgaria 15, Ungaria 12, Cehia 8. Asta înseamnă birocraţie în cea mai pură formă care ucide practic iniţiativa privată. Ca să nu mai vorbim de nenumăratele modificări ale Codului Fiscal (au fost peste 60-70 în ultimii ani) care au obligat firmele să-şi modifice strategiile de business“, ne-a declarat Marian Duşan.

Nu mai schimbaţi regulile în timpul jocului!

Pentru a mai ameliora „oferta“ noastră fiscală sunt necesare câteva măsuri structurale. „Guvernul trebuie să asigure stabilitate legislativă şi fiscală şi să nu mai modifice regulile jocului în timpul jocului. Pentru o companie care-şi face un business-plan pe termen lung este esenţial să aibă repere fiscale exacte“, a mai spus economistul.
Printre celelalte măsuri propuse, Duşan aminteşte plata rapidă de către stat  a arieratelor şi aplicarea unei strategii active de investiţii publice cu valoare adăugată.

top TVA
Harta Fiscala
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite