INFOGRAFIE Ce sectoare din economie sunt riscante în bilanţurile bancherilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Companiile din construcţii, turism, transporturi, tranzacţii imobiliare şi intermedieri financiare nu se califică pentru a primi credite bancare. Finanţatorii văd cu ochi buni doar energia şi comerţul.

Ultimul sondaj privind creditarea firmelor şi populaţiei, realizat de Banca Naţională a României (BNR) în rândurile bancherilor, evidenţiază o îmbunătăţire a percepţiei asupra riscului de creditare în majoritatea domeniilor din economie, dar şi menţinerea unor sectoare în teritoriul riscant.

Din cele 10 domenii analizate, cinci au fost în permanenţă percepute ca având grade ridicate de risc în ultimii cinci ani. Este vorba despre construcţii, turism, transporturi, servicii şi intermedieri financiare.

În schimb, percepţiile privind sectoarele energetic, industrie şi agricultură au arătat grade mai scăzute de risc.

Optimism în primul trimestru

Şase din 10 sectoare sunt văzute ca fiind mai puţin riscante acum decât în trecutul apropiat: agricultura, industria, construcţiile, comerţul, transporturile şi tranzacţiile imobiliare.

Creşteri ale riscurilor s-au remarcat în sectorul energetic şi în intermedierile financiare, iar în staţionare au fost percepute turismul şi serviciile.

În prezent, cele mai înalte cote de risc bancar sunt percepute în tranzacţiile imobiliare (+35%) şi în construcţii (+10%), iar cele mai scăzute – în industrie şi agricultură (-15%).

La cota de echilibru între risc şi siguranţă (0%) sunt percepute transporturile şi serviciile, ambele prezentând tendinţe clare de scădere.

Cât priveşte acordarea de credite de consum (adresate cu precădere populaţiei, persoanelor fizice), bancherii întrevăd un posibil avans pentru cele ipotecare şi pentru cele asigurate prin garanţii, ambele în lei.

Tot pentru aceste împrumuturi, bancherii anticipează şi o uşoară relaxare a condiţiilor de creditare.

domenii riscante

Creditarea a crescut uşor în aprilie

Creditele acordate populaţiei şi firmelor au înregistrat în aprilie o creştere de 0,2% faţă de martie, la 218,29 miliarde de lei, evoluţie susţinută de avansul împrumuturilor în lei cu 0,8%, mai arată datele BNR. Însă comparativ cu aprilie 2013 creditarea a consemnat o contracţie de 0,8%.

„Creditul în lei a crescut cu 0,8% (0,5% în termeni reali), în timp ce creditul în valută exprimat în lei s-a diminuat cu 0,2%. La 30 aprilie 2014, creditul neguvernamental a înregistrat o reducere de 0,8% faţă de 30 aprilie 2013, pe seama majorării cu 6,1% a componentei în lei (4,8% în termeni reali) şi a diminuării cu 5% a componentei în valută exprimată în lei“, se arată într-un comunicat al BNR.

În schimb, creditul guvernamental s-a contractat în aprilie cu 2,7% faţă de martie, la 79,69 miliarde de lei, însă comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut a consemnat o creştere de 9,5%.

De cealaltă parte, economiile în lei ale gospodăriilor populaţiei au crescut în primele patru luni cu 0,8%, ajungând la 81,77 miliarde de lei.

Faţă de aprilie 2013, plasamentele în bănci au fost cu 6,2% mai mari.

Depozitele firmelor s-au redus cu 0,4% comparativ cu martie, la 57,59 miliarde de lei, însă au înregistrat un avans de 12,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite