INFOGRAFIE Noul buget de stat: Guvernul pregăteşte cheltuieli mai mari din venituri mai mici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul rectifică bugetul de stat diminuând soldul veniturilor cu aproape 376 de milioane de lei şi majorând soldul cheltuielilor cu peste 517 milioane de lei. Marii câştigători: Sănătatea, Armata şi Transporturile.

Chiar dacă veniturile fiscale realizate în primele şase luni sunt sub estimările iniţiale la mai multe capitole, Guvernul a proiectat o rectificare a bugetului de stat prin care va mări cheltuielile.

Concret, „veniturile bugetului de stat pe anul 2014 se diminuează pe sold cu suma de 375,8 milioane de lei“ şi, în acelaşi timp, „cheltuielile bugetului de stat pe anul 2014 se majorează, pe sold, cu suma de 517,2 milioane de lei“, se arată în Nota de fundamentare a proiectului ordonanţei guvernamentale de rectificare bugetară.

Ce venituri scad

Potrivit documentului, veniturile care se diminuează provin din impozitul pe venit (-1,26 miliarde de lei), din TVA (-1,81 miliarde de lei) şi din accize (-184,1 milioane de lei „pe fondul decalării termenului de majorare a nivelului accizelor, de la 1 ianuarie la 1 aprilie 2014“, argumentează iniţiatorii ordonanţei).

Ministerele cărora le scad veniturile în urma rectificării bugetare sunt Finanţe (-750 de milioane de lei) şi Mediu (-25 de milioane de lei), acestea fiind „principalele instituţii afectate“, potrivit ministrului delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

Există şi venituri care cresc, şi acestea provin din impozitul pe profit (+434,4 milioane de lei), din impozitele şi taxele pe proprietate (+1,062 miliarde de lei „creştere ce se datorează în special impozitului pe construcţii“) şi din alte impozite şi taxe (+432,4 milioane de lei, obţinute „ca urmare a dereglementării preţurilor din sectorul gazelor naturale“).

Ce cheltuieli cresc

În aceeaşi Notă de fundamentare sunt prezentate şi categoriile de cheltuieli care vor creşte. Acestea sunt cheltuielile de personal (+102,8 milioane de lei), cheltuielile cu bunuri şi servicii (+205,7 milioane de lei), transferurile între unităţile administraţiei publice (+668,3 milioane de lei), cheltuielile cu asistenţa socială (+56,2 milioane de lei) şi cheltuielile de capital (+327 de milioane de lei).

Ca urmare a creşterii cheltuielilor, bugetele unor ministere şi instituţii vor fi majorate.

Dintre acestea amintim Ministerul Sănătăţii (+489 de milioane de lei), Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate (+166 de milioane de lei), Ministerul Apărării (+400 de milioane de lei), Ministerul Economiei (+300 de milioane de lei), Ministerul Educaţiei (+150 de milioane de lei), Ministerul Transporturilor (+356 de milioane de lei), Ministerul Afacerilor Interne (+192 de milioane de lei), Ministerul Muncii (+43 milioane de lei), Ministerul Culturii (+10 milioane de lei) şi Autoritatea Electorală Permanentă (+24 de milioane de lei).



Rămânem în ţinta de deficit bugetar

Potrivit aceluiaşi proiect de ordonanţă, bugetul general consolidat (care include bugetul de stat şi bugetul de asigurări sociale) va avea un deficit mai mare în termeni nominali, însă va fi raportat şi la un Produs Intern Brut (PIB) mai mare, astfel că ţinta de 2,2% deficit bugetar în PIB va fi menţinută.

rectificare buget

Guvernul mizează acum pe o creştere economică de 2,8% în 2014, faţă de 2,2% cât estimase la construirea iniţială a bugetului pe acest an, astfel că Produsul Intern Brut va fi de 662,3 miliarde de lei în 2014.

Cheltuielile pentru Apărare sunt deocamdată incluse în deficitul de 2,2%, însă până la sfârşitul anului probabil că se vor putea materializa şi într-o creştere a deficitului cu această sumă, dar la acest moment acordul nostru cu partenerii internaţionali este menţinerea în această ţintă.
Tratatul de Stabilitate şi Creştere, care include şi ţinta de deficit la care România trebuie să ajungă în 2015, de 1% structural, 1,4% pe ESA şi 1,6-1,7% pe cash, prevede foarte clar că anumite cheltuieli determinate de circumstanţe excepţionale nu sunt luate în calculul deficitului structural.
Rămâne ca în perioada următoare Consiliul miniştrilor de Finanţe din UE să decidă ce înseamnă «circumstanţe excepţionale», pentru toate statele, şi dacă situaţia din Ucraina şi cheltuielile de apărare determinate de această situaţie se încadrează în prevederile din Tratatul Fiscal, caz în care deficitul poate fi crescut
“, a explicat marţi, la Guvern, ministrul Liviu Voinea.

Prima rectificare bugetară va fi aprobată de Guvern într-o şedinţă specială programată pentru vineri, 1 august, iar a doua rectificare va fi efectuată spre sfârşitul lunii septembrie, după noi consultări cu partenerii financiari internaţionali şi pe baza noilor acte normative care vor intra în vigoare.

Nota de Fundamentare Rectificare 2014 

Ordonanta Rectificare Buget 2014 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite