INFOGRAFIE În 2012, România a evitat la limită recesiunea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Produsul Intern Brut a avansat cu 0,2% în 2012 şi în ultimul trimestru din anul trecut, fiind impulsionat doar de creşterea consumului intern. Construcţiile şi industria au stagnat, iar agricultura a tras în jos economia.

Datele tip „semnal“ anunţate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată o evoluţie la limita recesiunii a economiei în ultimul trimestru din 2012, adică o creştere cu 0,2%. După scăderea de 0,5% din trimestrul al treilea faţă de perioada anterioară, dacă am fi avut scădere şi în trimestrul al patrulea ne-am fi întors în recesiunea tehnică din care am ieşit în primăvară.
Cât despre creşterea de doar 0,2% per ansamblul anului trecut, aceasta arată de fapt o stagnare care poate fi considerată chiar ca o performanţă. Să nu uităm că iarna 2011-2012 a fost una dintre cele mai grele, iar vara 2012 a fost una dintre cele mai secetoase din ultimii 50 de ani. S-a estimat că, din cauza secetei şi a viscolului, economia românească a pierdut în total cinci miliarde de euro, iar pentru a stabiliza cursul de schimb în tensionatul an electoral 2012 Banca Naţională a fost nevoită să cheltuiască peste 10 miliarde de euro. În asemenea condiţii, e chiar de mirare că economia a ieşit pe zero anul trecut, evitând razant recesiunea.
Faţă de acelaşi trimestru din 2011, în trimestrul IV 2012 economia a consemnat un avans de 0,3%, în condiţiile în care la sfârşitul anului 2011 România a intrat într-o scurtă recesiune.

Comerţul - pe plus, producţia - pe zero

Anunţul publicat ieri de INS nu detaliază nici din ce resurse a fost format Produsul Intern Brut, nici în ce direcţii au fost alocate aceste resurse, dar pe baza comunicărilor punctuale anterioare putem observa evoluţia principalelor domenii de activitate. Din acestea rezultă că doar comerţul, cu subramurile sale, şi câteva sectoare din industrie au avut creşteri în 2012 (per ansamblu, producţia industrială are un avans de doar 0,3%), în rest toate domeniile sunt pe minus. Serviciile, construcţiile, exporturile, chiar şi importurile, ca să nu mai vorbim de agricultură, au avut scăderi – e drept, nu foarte abrupte. Rezultă că economia a ieşit per ansamblu peste zero doar datorită faptului că ponderea în PIB a consumului (reprezentat în special de comerţ) este mai mare de 65%, şi acesta a fost unicul motor de creştere în 2012. Practic, s-au adeverit anticipaţiile analiştilor, care spuneau că doar consumul intern poate salva economia (având în vedere situaţia dificilă din ţările partenere la export ale României), dar e interesant de aflat şi din ce resurse a crescut consumul, în condiţiile în care creditarea a fost îngheţată.

Duşan: „Creşterea e în marja de eroare“

În acest moment, datele INS privind evoluţiile din 2012 sunt doar provizorii, ţinând cont de faptul că, spre exemplu, companiile încă nu şi-au depus bilanţurile contabile pe anul trecut. Ceea ce înseamnă că s-ar putea ca, la comunicările ulterioare, în loc de creşterea uşoară din 2012 să ni se comunice... altceva. În această cheie a şi comentat evoluţia PIB, pentru „Adevărul“, preşedintele Asociaţiei Romanian Business Accelerator, Marian Duşan.
„Probabil că aceste date sunt obţinute prin sondaj, şi atunci ne putem aştepta la orice, pentru că plusul de 0,2% este de fapt în marja de eroare. Creşterea venită doar din comerţ ne confirmă încă odată (dacă mai era nevoie) că România s-a transformat de mai mulţi ani dintr-o ţară creatoare într-una de consum, iar în 2012 acest trend s-a accentuat. Dacă am avea o ţară «eminamente agricolă», cum se spune, atunci măcar din agricultură ar trebui să ne vină creşterea producţiei şi a economiei“, ne-a spus Marian Duşan.
El crede că vom avea o stagnare a economiei şi în 2013, doar că este posibil ca anul agricol să fie mai bun. „România ar putea să facă diferenţa şi să se detaşeze net faţă de ţările din regiune, ba chiar şi faţă de cele din Vest, dar pentru asta trebuie să apăsăm mai ferm pedala agriculturii. Tehnologizarea şi refacerea infrastructurii agricole este la fel de importantă în acest sector ca şi reindustrializarea pentru economie şi automatizarea pentru industrie. Altfel, vom vorbi şi în 2014, despre 2013, ca de un an pierdut pentru economie în care am ratat din nou marile oportunităţi“, a conchis economistul.

PIB Semnal
Creşterea venită doar din comerţ ne confirmă încă odată că România s-a transformat de mai mulţi ani dintr-o tară creatoare într-una de consum, iar în 2012 acest trend s-a accentuat. Marian Duşan preşedinte Romanian Business Accelerator
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite