Inflaţia în zona euro a fost de 0,2% în decembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a rămas la 0,2% în luna decembrie 2015, acelaşi nivel cu cel înregistrat în luna noiembrie 2015, arată o estimare preliminară publicată marţi de Oficiul european de statistică (Eurostat).

Deşi oficialii de la Banca Centrală Europeană fac eforturi pentru a impulsiona creşterea preţurilor prin politici neconvenţionale precum practicarea de dobânzi negative şi cumpărarea pe scară largă de active, ţinta lor pe termen mediu pentru o inflaţie situată puţin sub pragul de 2% este departe de a fi atinsă.

Scăderea preţurilor la petrol, sub valorile anticipate pentru decembrie a contrabalansat măsurile de relaxare fiscală ale BCE.

Este pentru a treia lună consecutiv când inflaţia în zona euro este una pozitivă, dar cu toate acestea creşterea preţurilor este mai mică decât estimau analiştii, care mizau pe o creştere modestă până la 0,3%.

Ultimele date comunicate de Eurostat, biroul statistic al UE, vor menţine presiunea asupra Consiliului de conducere al BCE să ia mai multe măsuri pentru prima jumătate a anului, se arată într-un raport al băncii de investiţii Nomura.

BCE a extins stimulentele monetare anul trecut prin scăderea dobânzii pentru depozite la -0,3% şi extinderea perioadei pentru cumpărarea de active. Mario Draghi, preşedintele BCE a declarat luna trecută că va depunde toate eforturile pentru a readuce inflaţia cât mai aproape de 2%. Pentru aceasta, programul de relaxare fiscală, de 1.500 miliarde de euro ar putea fi suplimentat dacă este necesar.

Conform calendarului iniţial, aceste achiziţii urmau să se deruleze până în luna septembrie 2016. Însă la şedinţa de politică monetară din luna decembrie BCE a decis să extindă programul de achiziţii de obligaţiuni, prin prelungirea duratei acestui program, până la finele lunii martie 2017.

Inflaţia core, care nu ia în calcul preţurile volatile, precum carburanţii, a rămas în decembrie la 0,9% a comunicat marţi Eurostat. Costurile energetice au scăzut în termeni anualizaţi cu 5,9%.

În ultima lună a anului trecut cele mai semnificative majorări de preţuri s-au înregistrat la alimente, alcool şi ţigări, care au consemnat o creştere de 1,2%, comparativ cu un avans de 1,5% în luna noiembrie, precum şi la servicii, care au consemnat o creştere anuală de 1,1%, faţă de creşterea de 1,2% înregistrată în luna noiembrie.

 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite