Inflaţia atinge un nou minim istoric

Rata anuală a inflaţiei a coborât în martie la 2,4%, ajungând astfel la un nou minim istoric.

Ştiri pe aceeaşi temă

Creşterea preţurilor de consum faţă de februarie a fost de 0,42%, uşor mai mică faţă de estimările analiştilor.

În luna martie 2012, faţă de luna anterioară, preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 0,6%, cele ale mărfurilor nealimentare au urcat cu 0,3%, iar tarifele serviciilor cu 0,2%.

Dintre alimente de departe cea mai mare creştere a fost înregistrată la ouă, de 27,1%, alte majorări fiind consemnate la legume (8,7%) şi fructe (6,8%).

În ceea ce priveşte mărfurile nealimentare combustibilii s-au scumpit cel mai mult, cu 3%, preţurile scăzând însă la medicamente şi energie termică.

Creşterea medie a preţurilor pe total în ultimele 12 luni (aprilie 2011 - martie 2012) faţă de aprilie 2010 - martie 2011, determinată pe baza IPC, este de 4,5%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este de 4,6%, se arată într-un comunicat al INS.

Membrii Asociaţiei Analiştilor Financiar - Bancari din România (AAFBR) au apreciat, în cadrul unui sondaj intern, că inflaţia anuală va coborî după primele trei luni la un nou minim istoric, de 2,5%, dar până la finele anului va urca semnificativ, la 3,5%.

Banca Naţională a României a ridicat, în februarie, prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 3% la 3,2%, din cauza efectului de bază.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările