Industrie: preţurile de producţie au scăzut şi în mai - a şasea lună de scădere faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent

Industrie: preţurile de producţie au scăzut şi în mai - a şasea lună de scădere faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent

Faţă de luna mai a anului trecut, preţurile producţiei industriale pe total piaţa internă şi piaţa externă sunt mai mici cu 2,4%, potrivit datelor anunţate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Ştiri pe aceeaşi temă

Acest indicator - care reflectă preţurile obţinute de companii la vânzarea produselor industriale - a coborât permanent, începând din septembrie 2014, inducând ideea unei deflaţii în industrie.

Preţurile producţiei industriale au crescut în mai, pe total piaţa internă şi piaţa externă, cu 0,2% faţă de luna anterioară, a mai anunţat INS.

În luna aprilie, preţurile scăzuseră cu 0,5% comparativ cu martie.

Cum se determină preţurile

Pentru a determina preţurile producţiei industriale, INS întreprinde lunar o cercetare statistică prin sondaj, în rândurile a 2.400 operatori economici.

Sfera de cuprindere este formată din operatori economici cu activitate principală de industrie, care realizează produse industriale din nomenclatorul de produse şi servicii industriale - PRODROM.

Perioada de colectare şi înregistrare a datelor este 1-5 ale fiecărei luni, iar perioada de referinţă este ziua a 15-a a lunii anterioare lunii de colectare, arată INS în nota privind precizările metodologice.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: