Vânzările şi cererea din industrie au crescut în 2013 ca în anii de boom economic, dar au scăzut în decembrie faţă de luna anterioară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mărfurile noastre industriale se vând mai bine la export decât pe piaţa românească
Mărfurile noastre industriale se vând mai bine la export decât pe piaţa românească

Cifra de afaceri (vânzările) din industrie pe total piaţa internă şi piaţa externă a crescut anul trecut faţă de 2012, cu 4,7%, iar comenzile noi (cererea) - cu 8,4%. În schimb, în decembrie afacerile au scăzut faţă de noiembrie cu 11,2%, iar comenzile - cu 1,2%, urmând un trend descendent instalat încă din toamnă, reiese din statisticile oficiale.

Potrivit datelor anunţate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS), evoluţia afacerilor a fost influenţată în 2013 de creşterea industriei prelucrătoare, cu 5%, în timp ce în industria extractivǎ afacerile au scǎzut cu 2,5%.

Evoluţia cererii a fost determinată de creşterile înregistrate la urmǎtoarele grupe: industria bunurilor de capital (+18,4%), industria bunurilor de uz curent (+5,8%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+5,3%). Scǎderi s-au înregistrat în industria  bunurilor intermediare  (-4%).

Câştiguri mai mici în energie

"Pe marile grupe industriale creşteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în urmǎtoarele sectoare: industria bunurilor de capital (+14,8%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+4,7%), industria bunurilor de uz curent (+3,3%) şi industria bunurilor intermediare (+1,5%). Industria energetică a scǎzut cu 7,2%", arată INS, într-un comunicat.

În decembrie 2013 cifra de afaceri din industrie pe total piaţa internă şi piaţa externă a scăzut în termeni nominali faţă de luna precedentă cu 11,2%, iar faţă de luna corespunzătoare din anul precedent a crescut cu 11,1%.

Bunurile intermediare se vând mai greu

În ceea ce priveşte comenzile noi din industrie în 2013, INS notează o creştere de 8,4%, datorată creşterilor din industria bunurilor de capital (18,4%), industria bunurilor de uz curent (5,8%) şi cea a bunurilor de folosinţă îndelungată (5,3%). Scǎderi s-au înregistrat în industria bunurilor intermediare (de 4%).

În decembrie 2013 comenzile noi din industrie au scǎzut în termeni nominali faţǎ de luna precedentă cu 1,2%, dar comparativ cu decembrie 2012 sunt mai mari cu 18%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite