Industria iese din criză, construcţiile se afundă

În primele cinci luni din acest an, afacerile industriaşilor au crescut cu 9%,iar comenzile au avansat cu peste 21%. Constructorii au avut minusuri de aproape 20%. În timp ce sectorul de construcţii nu-şi mai revine din cădere, în industrie cresc atât vânzările, cât şi cererea de mărfuri. Explicaţia vine de pe pieţele externe.

Ştiri pe aceeaşi temă

Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, în perioada ianuarie-mai 2010, cu 19,7% faţă de aceeaşi perioadă din 2009, potrivit datelor anunţate ieri de Institutul Naţional de Statistică.

Citiţi şi:

Investitorii, alungaţi de un guvern imprevizibil

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein: Dacă nu e corupţia, e incompetenţa de vină/ Creşterea impozitelor nu este o soluţie

În acelaşi timp, în industrie, media cifrei de afaceri (reprezentând vânzările de mărfuri) a crescut cu 9,4%, iar comenzile (reprezentând cererea) au crescut cu 21,4%, adică în ritmuri comparabile cu anii dinaintea intrării României în recesiune.

Cerere intensă de bunuri intermediare

Dacă pentru sectorul de construcţii explicaţia scăderilor stă în îngheţarea pieţei imobiliare, pentru industrie putem afirma că avansul se explică prin performanţele din comerţul exterior.

Într-adevăr, exporturile României (în structura cărora predomină mărfurile industriale cum sunt maşinile şi produsele manufacturate) au crescut în primele patru luni cu peste 23%, ajungând la 10,8 miliarde de euro, în timp ce deficitul comercial a scăzut. Tot de la export vin şi majoritatea comenzilor noi, astfel că ne putem aştepta la o continuare a creşterilor din industrie.

Cea mai mare creştere a cererii se regăseşte la categoria bunuri intermediare, din care fac parte piesele, subansamblele şi componentele necesare la producţia bunurilor finite, volumul comenzilor pentru acestea crescând cu aproape 29% în perioada analizată. Şi vânzările acestor bunuri au crescut, cifra de afaceri fiind cu aproape 9% mai mare.

Per ansamblu, în luna mai, comenzile de mărfuri industriale au crescut cu 4,4% faţă de luna anterioară şi cu 22,5% faţă de aceeaşi lună din 2009. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările