Industria şi comerţul vor aduce economia pe plus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Lucian Muntean
Foto: Lucian Muntean

Cei mai mulţi analişti văd o creştere economică de 1-2% în acest an datorată, în principal, revenirii producţiei industriale şi a sectorului serviciilor. După ce anul trecut economia a scăzut cu 7,2%, 2010 va aduce o uşoară creştere. Deşi există mulţi factori ce susţin revenirea pe plus, nu trebuie ignorate riscurile.

„2010 va fi anul revenirii economiei româneşti", spun la unison analiştii financiari. Cele mai multe păreri susţin ieşirea din recesiune în acest an a economiei româneşti, chiar dacă acestea nu converg în ceea ce priveşte momentul exact al revenirii.

Optimiştii văd economia pe plus chiar din primul trimestru, alţii din trimestrul al doilea, în timp ce pesimiştii consideră că de-abia în a doua jumătate a lui 2010, ba chiar în ultimul trimestru, ne putem aştepta la un reviriment. Şi în ceea ce priveşte procentul de creştere există mai multe păreri. Atât Guvernul, cât şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) au o prognoză centrală de 1,3% pentru creşterea economică din acest an.

Comisia Naţională de Prognoză anticipează în prognoza pe termen mediu din noiembrie 2009 un avans de doar 0,5% în 2010. Analiştii BRD Société Générale se aşteaptă la o creştere de 1,5%, dublă faţă de cea din zona euro, iar cei ai ING Bank - de 1,9%.

„Ştiu că există estimări pentru o creştere de 2-3%, poate şi 4%. M-ar bucura să fie doar 1-1,5% pentru 2010, pentru că ar însemna o revenire şi o creştere sănătoasă", a explicat Florian Libocor, economistul-şef al BRD Société Générale.

Dacă în 2009 toate sectoarele au avut o con­tribuţie negativă la evoluţia Produsului Intern Brut (PIB), anul acesta este de aşteptat ca industria, serviciile, dar şi agricultura (cu o anumită doză de risc) să schimbe trendul economiei româneşti.

Consumul întârzie

Economistul-şef al BRD pu­ne creşterea cu 1,5% a PIB în 2010 pe seama unui avans de 1% în industrie şi de 2% în comerţ. De ase­menea, agricultura va cu­noaşte un reviriment cu 5%, în timp ce construcţiile vor continua să scadă, cu 5%.

Şi analiştii ING Bank susţin că revenirea economiei se va baza pe sectorul industrial, dar consideră că agricultura reprezintă un element neprevăzut, iar prognoza este dată de capriciile vremii. În plus, aceştia spun că exporturile ar putea constitui un motor al creşterii eco­no­mice şi că revenirea consumului ar putea întârzia, având în vedere gradul ridicat de îndatorare al populaţiei şi şomajul în creştere. La rândul său, Libocor atrage atenţia că nicio economie nu poate să crească doar din exporturi, fără să se bazeze şi pe consumul intern.

Pentru acest an este anticipată o revenire a consu­mului de 2,3%. Scăderea dobânzilor, stabilitatea politică, reducerea percepţiei de risc şi reluarea consumului acompaniat de exporturi sunt câţiva dintre factorii pozitivi ce vor determina revenirea economiei, spune Libocor.

Şomajul, în creştere

Şi reluarea acordului cu FMI şi Comisia Europeană va favoriza economia româ­nească. Economistul-şef al BRD consideră că acordul cu FMI ar trebui dus până la capăt, în ciuda părerilor ce susţin că nu este necesar să atragem toţi banii de la instituţia internaţională. „Sunt păreri că nu este necesar să atragem toţi banii. Părerea mea este că trebuie să ducem până la capăt acest acord, măcar că dă bine la CV şi arătăm, astfel, că suntem serioşi", a spus Libocor.

El atrage atenţia asupra unor factori de risc, precum numărul de cazuri de insolvenţă în creştere, refacerea lentă a încrederii, lipsa proiectelor cu fonduri europene şi nivelul econo­­miei subterane.

Totodată, şomajul constituie un factor însemnat de risc, estimat la 9% în acest an şi la 8% în 2011. Astfel se explică şi creşterea productivităţii muncii din ultimul an.

„În România, productivitatea nu a crescut pentru că au avut loc investiţii în tehnologii şi nici pentru că forţa de muncă a fost trimisă la traning în străinătate, ci pentru că şomajul a crescut", a explicat economistul BRD. El a adăugat că balanţa forţei de muncă din România nu s-a deteriorat însă atât de tare cum s-a întâmplat în Polonia.

Ţinta de deficit bugetar va fi atinsă în acest an

Ţinta de deficit bugetar stabilită pentru acest an la 5,9% din PIB de autorităţile române şi de Fondul Monetar Internaţional are toate şansele să fie atinsă, potrivit economistului-şef al BRD.

Iar asta în condiţiile în care necesarul de finanţare a deficitului se ridică în 2010 la opt miliarde de euro, iar de la FMI, Comisia Europeană şi celelalte instituţii financiare internaţionale urmează să fie virate 8,5 miliarde de euro. Pentru 2011, Florian Libocor anticipează un deficit public de 3% din PIB.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite