Impozitul forfetar, aplicat prioritar marilor companii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aplicarea impozitului minim a stârnit controverse în rândul micilor întreprinzători care şi-au văzut afacerile în pericol, cu atât mai mult cu cât criza le-a diminuat deja veniturile.

Pentru a împiedica acest lucru, reprezentanţii Consiliului Naţional al IMM-urilor sunt de părere că impozitarea ar trebui făcută pe ramuri de activitate, proporţional cu amploarea activităţii.

„Să se aplice doar sectoarelor în care activează firmele multinaţionale şi marile întreprinderi, ce declară un grad mic de rentabilitate, respectiv ramura petrolului - industria chimică şi petrochimică - industria alcoolului, a tutunului şi în domeniul jocurilor de noroc", arată Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al IMM-urilor. Introducerea impozitului minim a fost criticată de reprezentanţii mediului de afaceri, dar şi politic, iar autorităţile au anunţat că îl vor înlocui, în 2010, cu unul forfetar, aplicabil doar unor sectoare de activitate.

Însă autorităţile încă nu ştiu de când va fi introdus acest nou impozit. Ministrul de Finanţe, Sebastian Vlădescu, declară că încă nu poate da o dată sigură de la care va fi eliminat impozitul minim şi când va fi înlocuit cu cel forfetar.

Societăţile plătesc, de la 1 mai 2009, un impozit minim anual cuprins între 2.200 de lei (aproximativ 500 de euro), dacă au venituri totale de până la 52.000 de lei, şi 43.000 de lei (circa 10.000 de euro), pentru venituri de peste 129 de milioane de lei. Firmele care au profit achită în continuare un impozit de 16%, dar nu mai puţin de limita minimă aferentă intervalului de venituri în care se încadrează.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite