IMM Invest: Finanţele au modificat programul. Ce trebuie să ştie firmele care vor finanţare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul discută în şedinţă joi modificarea programului IMM Invest, după ce ministrul de resort a declarat că plafonul pe care l-au stabilit este mult prea mare.

UPDATE, ora 23,00:

​Programul IMM Invest va fi reluat în câteva zile şi va veni cu noutatea prin care clienţii pot să cumuleze creditul pentru investiţii cu linia de credit pentru capital de lucru, a declarat, joi seara, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu.

"În această seară am modificat puţin normele, pentru că am mai primit de la Comisia Europeană încă o relaxare: clienţii pot să cumuleze creditul pentru investiţii cu linia de credit pentru capital de lucru şi pot avea acces la mai mulţi bani, să le cumuleze pe cele două. IMM Invest este un program făcut pentru minimum 40.000 de IMM-uri. În România, astăzi, sunt bancabile în jur de 12, 13, maxim 15.000 de IMM-uri. Deci, ne-am luat o marjă faţă de numărul de IMM-uri bancabile mare. În aşa fel arătăm clar că acele IMM-uri care nu ar fi putut să ia credite astăzi vor putea să acceseze aceşti bani", a explicat el, la TVR 1.

............................................................

Anterior, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a explicat de ce nu funcţionează IMM Invest, aplicaţia prin care firmele pot obţine împrumuturi garantate de stat, deşi au trecut şase zile de la lansare.

Florin Cîţu a spus că, deocamdată, aplicaţia este în teste şi că vrea să se asigure că acesta va funcţiona aşa cum este de aşteptat atunci când va fi repornit.

"În acest moment, vreau să mă asigur că atunci când porneşte nu vom mai avea aceeaşi problemă. Primesc rapoarte de la instituţiile care îl testează. Eu am văzut site-ul. Am lucrat pe el în aceste zile, dar este în teste, se supune unor teste de fiabilitate. Şi în această seară să ştiţi că am fost în discuţii. 

Dar ce trebuie să înţeleagă oamenii despre acest site: site-ul IMM Invest nu este un site unde dacă te înscrii ai primit banii. Este doar un site care confirmă faptul că cel înscris este un IMM. Informaţia, după aceea, este trimisă către banca pe care şi-o alege clientul. Acest program nu este un program 'primul venit, primul servit'. Deci, nu există acest risc care a fost în trecut la alte programe", a explicat Cîţu, la Realitatea Plus.

Potrivit acestuia, până în prezent nu sunt înscrieri în programul IMM Invest.

De asemenea, Florin Cîţu a subliniat că plafonul este suficient pentru 40.000 de IMM-uri, deşi în România bancabile sunt în jur de 15.000.

"Plafonul pe care l-am ales, de 15 miliarde de lei, este un plafon care acoperă un minim de 40.000 de firme, de IMM-uri, care ar avea un număr de angajaţi, estimăm noi, în jur de 600.000. Dar vă dau şi reversul informaţiei. În România, astăzi, sunt cam 15.000 de IMM-uri care sunt bancabile.

Deci, aici este problema. Am făcut un plafon mult mai mare decât ceea ce ar putea astăzi companiile să ia împrumuturi. E adevărat că noi venim cu această garanţie de 90% a împrumutului, dar, totuşi, de la 15.000 la 40.000 este un loc foarte mare pentru IMM-uri şi multe dintre acestea nu sunt bancabile.

Vor deveni bancabile pentru că le ajută acest program IMM Invest, altfel nu ar putea niciodată să ia împrumuturi, dar am creat un plafon foarte diferit. Această diferenţă este foarte mare, încât să îi facă pe oameni să fie confortabili că nu se va epuiza acest plafon peste noapte", a arătat ministrul.

Şeful de la Finanţe a dat asigurări că programul IMM Invest se va derula tot timpul anului, iar dacă va fi nevoie plafonul va fi majorat.

Aplicaţia Imminvest.ro s-a blocat vineri, în momentul deschiderii, după ce au fost primite 397.000 de accesări pe minut provenite de la 132.000 de conexiuni.

Peste 40.000 de intreprinderi mici si mijlocii sunt asteptate sa se inscrie in Programul guvernamental IMM Invest România. Potenţialii beneficiari îşi vor putea asigura lichidităţile pentru derularea activităţii curente sau pentru investiţii, prin accesarea de finanţări garantate.

Granturile cu care statul va suporta dobânzile bancare şi comisioanele la creditele garantate nu vor depăşi un plafon de 800.000 de euro pentru o singură firmă beneficiară.

Bugetul total al schemei de ajutor de stat este de 781 milioane lei (161 milioane euro), iar plafonul maxim de garantare este de 15 miliarde lei, echivalentul în lei a 3,1 miliarde euro.

Valoarea maximă a creditelor/liniilor de credit pentru finanţarea capitalului de lucru este de 5 milioane de lei, iar pentru creditele de investiţii, valoarea maximă a finanţării este de 10 milioane de lei.

De asemenea, creditele cumulate acordate unei companii se vor încadra în limita totală a 10 milioane de lei. Aceste credite vor fi garantate de stat în proporţie de 80%.

Statul garantează 90% din credite/linii de credit pentru finanţarea capitalului de lucru care se încadrează în 500.000 de euro în cazul microîntreprinderilor şi 1 milion de euro în cazul întreprinderilor mici.

Microîntreprinderile şi întreprinderile mici vor putea însă completa linile de capital de lucru cu credite de investiţii până la plafonul total de 10 milioane de lei, finanţări care vor fi, de asemenea, garantate de stat în proporţie de 80%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite