Ieftinirea petrolului lasă cel puţin 1,8 miliarde de euro în buzunarul românilor

Ieftinirea petrolului lasă cel puţin 1,8 miliarde de euro în buzunarul românilor

Preţul benzinei scade la pompa sub 5 lei pe litru FOTO: Adevarul

Scăderea drastică a cotaţiilor ţiţeiului reduce la jumătate valoarea importurilor energetice ale României, ceea ce permite economisirea unei sume echivalente cu 1% din PIB.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ieftinirea petrolului până la minimul ultimilor şapte ani impulsionează redresarea economiei globale mai mult decât o pot face băncile centrale. Scăderea cotaţiilor este resimţită şi de economia românească, care va economisi în acest an echivalentul a 1,8 miliarde de euro, bani care vor ajunge în consum sau investiţii.

Prăbuşirea preţului petrolului a tras după sine cotaţiile tuturor materiilor prime energetice, avantajând ţările importatoare. În Europa Centrală şi de Est, scăderea facturii energetice se va resimţi în creşterea PIB.

România a avut anul trecut importuri energetice în valoare de aproximativ 4 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă 2,2% din PIB. Ţinând cont de faptul că preţul petrolului a scăzut cu 64% faţă de vârful din iunie 2014, reiese că valoarea importurilor de petrol, derivate de petrol şi gaze naturale va scădea cu aproximativ 2 miliarde de dolari, echivalentul a 1% din PIB.

Efectul cel mai vizibil al prăbuşirii cotaţiilor intrenaţionale este iefinirea carburanţilor la pompă. Astfel preţurile carburanţilor au coborât la minimele ultimilor ani. Benzina a scăzut sub 5 lei pe liru în mai multe staţii din Bucureşti. Doar în ultimele cinci luni, motorina a pierdut peste 90 de bani pe litru, iar benzina aproximativ la fel. Nu mai este mult până se ajungă la preţul din 1990 de 4,5 lei pe litrul de benzină.

Cititi mai mult despre preţul petrolului pe Adevarul Financiar

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările