Iată cine a dat cei mai mulţi bani Republicii Moldova- România sau Rusia?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
SURSA: Suplimentul „Obiectiv European“
SURSA: Suplimentul „Obiectiv European“

România este principalul donator către Republica Moldova, în timp ce Rusia este, practic inexistentă pe această hartă, cheltuielile cu trupele ruse ce ocupă regiunea transnistreană neputând fi trecute la donaţii făcute în beneficiul statului vecin.

Peste două miliarde de euro a primit Republica Moldova după căderea regimului comunist al lui Vladimir Voronin.

Din această sumă, mai mult de jumătate nu va fi returnată niciodată, reprezentând granturi, adică donaţii, nu împrumuturi.

Analiza prezentată pe în ediţia din august a suplimentului „Obiectiv European“ confirmă că România este al doilea stat din lume ce alocă fonduri către Republica Moldova, după SUA, dar, de fapt, prima în ceea ce priveşte granturile (bani ce nu vor mai fi niciodată returnaţi).

Diametral opus se află Federaţia Rusă, ce, practic, nu a investit în această perioadă deloc, aici nepunând regiunea transnistreană, acolo unde vorbim de fapt de o bază militară rusă de ocupaţie a estului Republicii Moldova.

Pe de altă parte, vecinul de dincolo de Ucraina investeşte în economia la negru, în corupţie, în presă, în partide politice, adică în lucruri care nu se văd în mod direct şi care sunt îndreptate împotriva cetăţenilor celui de-al doilea stat românesc.

Situaţia este destul de complicată deoarece suma depăşeşte de două ori bugetul anual general al statului Republica Moldova, iar dispariţia ei ar determina grave probleme.

Peste 292 milioane de euro a oferit SUA Republicii Moldova.

Peste 104 milioane de euro a oferit România Republicii Moldova. 

Peste 61 milioane de euro a oferit Japonia Republicii Moldova.

Peste 44 milioane de euro a oferit Suedia Republicii Moldova.

Peste 26 milioane de euro a oferit Germania Republicii Moldova.

bani republica moldova
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite