Hidroelectrica, Enel, E.On, Engie România şi CEZ Vânzare, din nou amendate de ANRE

Hidroelectrica, Enel, E.On, Engie România şi CEZ Vânzare, din nou amendate de ANRE

Hidroelectrica, Enel, E.On, Engie România şi CEZ Vânzare au fost din nou amendate de ANRE cu totală de 2.365.000 lei pentru nerespectarea reglementărilor în vigoare.

Ştiri pe aceeaşi temă

În perioada ianuarie – octombrie 2021, în baza sesizărilor şi reclamaţiilor clienţilor finali, în paralel cu celelalte tipuri de acţiuni de control, ANRE a efectuat şi un număr de 749 de acţiuni de control de tip supraveghere la furnizorii de energie electrică şi gaze naturale, din care 534 în domeniul energiei electrice şi 215 în domeniul gazelor naturale.
 
În urma constatărilor efectuate, ANRE a sancţionat principalii furnizori de energie electrică şi gaze naturale, aplicând amenzi contravenţionale în valoare totală de 2.365.000 lei. 
 
Principalii furnizori de energie electrică şi gaze naturale au fost:
 
HIDROELECTRICA a fost sancţionată cu amendă în valoare de 1.550.000 lei în principal pentru:
Nerespectarea termenului de 5 zile pentru încheierea contractului de furnizare a energiei electrice, după ce clientul final a acceptat condiţiile de furnizare propuse de furnizor;
Neîndeplinirea obligaţiei de a furniza corect şi complet datele şi informaţiile solicitate de ANRE şi să îndeplinescă măsurile dispuse de aceasta.
 
ENEL ENERGIE MUNTENIA a fost sancţionată cu amendă în valoare de 410.000 lei (320.000 lei în domeniul energiei electrice; 90.000 lei în domeniul gazelor naturale) în principal pentru:
Nerespectarea termenului de maximum 21 de zile pentru schimbarea furnizorului;
Nerespectarea termenului de maximum 42 de zile de la încetarea contractului de furnizare pentru transmiterea clientului final a facturii cu decontul final de regularizare a obligaţiilor de plată.
 
ENEL ENERGIE a fost sancţionată cu amendă în valoare de 190.000 lei (140.000 lei în domeniul energiei electrice; 50.000 lei în domeniul gazelor naturale) în principal pentru:
Nerespectarea termenului de maximum 21 de zile pentru schimbarea furnizorului;
 
Nerespectarea termenului de maximum 42 de zile de la încetarea contractului de furnizare pentru transmiterea clientului final a facturii cu decontul final de regularizare a obligaţiilor de plată;
Neincluderea în factură a tuturor informaţiilor prevăzute în regulamentul privind furnizarea gazelor naturale la clienţii finali.  
 
EON ENERGIE ROMÂNIA a fost sancţionată cu amendă în valoare de 105.000 lei (90.000 lei în domeniul gazelor naturale; 15.000 lei în domeniul energiei electrice) în principal pentru:
 
Nerespectarea obligaţiei de a pune la dispoziţia celor interesaţi, în scris, prin intermediul punctului unic de contact/punctelor de informare regională/locală, şi în format electronic, prin intermediul paginii proprii de internet, a ofertelor-tip definite pe fiecare categorie de client final; 
Nerespectarea obligaţiei de a furniza gaze naturale în baza unui contract de furnizare încheiat cu clientul final;
Nerespectarea obligaţiei de a încheia contractele de furnizare a gazelor naturale, pe baza documentelor legale prezentate de solicitant.
 
ENGIE ROMÂNIA a fost sancţionată cu amendă în valoare de 90.000 lei în domeniul gazelor naturale, în principal pentru nerespectarea termenului de 15 zile de răspuns la sesizările adresate de consumatori cu privire la facturi.
 
CEZ VÂNZARE a fost sancţionată cu amendă în valoare de 20.000 lei (10.000 în domeniul energiei electrice; 10.000 în domeniul gazelor naturale) în principal pentru:
Nerespectarea termenului de 5 zile pentru încheierea contractului de furnizare a energiei electrice, după ce clientul final a acceptat condiţiile de furnizare propuse de furnizor;
Nerespectarea termenului de maximum 21 de zile pentru schimbarea furnizorului.
 
Activitatea de control a ANRE se desfăşoară prin acţiuni de control, care pot fi, după caz, de tip inspecţie, verificare sau supraveghere.
 
Acţiunea de control de tip supraveghere are drept scop constatarea modului în care persoanele fizice/juridice ce activează în domeniul energiei îşi îndeplinesc atribuţiile şi responsabilităţile conferite prin actele normative în vigoare, pe bază de documente, date, informaţii etc., instrumentate în mod continuu de către compartimentele din cadrul ANRE, în îndeplinirea atribuţiilor specifice acestora.
 
Precizăm că amenzile contravenţionale aplicate de ANRE se constituite integral ca venit la bugetul de stat.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările