Havrileţ, ANRE: Preţul gazelor de producţie internă se va dubla anul viitor pentru industrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consumatorii industriali vor plăti de două ori mai mult pentru gazele naturale de producţie internă, respectiv 380 de dolari pe mia de metri cubi, în acest moment preţul fiind la jumătate.

„Paritatea dintre preţul de import şi cel de producţie internă este acum de 1 la 2. În 2014, preţul gazelor de import ar putea ajunge la 380 de dolari pe mia de metri cubi, iar gazele de producţie internă vor fi şi ele tot în jurul acestei valori“, a declarat astăzi, la conferinţa "Bursa Gazelor", Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). 

În prezent, preţul gazelor de import este 420 de dolari pe mia de metri cubi, adică 130 de lei pe MWh. În acelaşi timp, preţul gazelor de producţie internă pentru consumatorii industriali este de 68 de lei pe MWh. Gazele de producţie internă acoperă circa trei sferturi din consumul naţional.

Preţul de import a scăzut după începerea liberalizării

El a subliniat faptul că preţul gazelor de import a scăzut odată cu majorarea celui de producţie internă, ca urmare a calendarului de liberalizare a pieţei.

„S-a observat că, atunci când am crescut preţul de producţie internă, a scăzut preţul de import. La aceasta s-a adăugat scădea consumului, astfel că în vară am văzut şi preţuri de 370-380 de dolari pe mia de metri cubi la gazele de import. Din coşul format din gaze interne, gaze de import şi gaze din depozite, există posibilitatea formării unui preţ favorabil pentru marii consumatori“, a precizat Havrileţ.

Dereglementare în 2014 sau 2015?

Potrivit calendarului de liberalizare, la finele anului 2014, piaţa va fi complet dereglementată pentru consumatorii industriali.

Un articol din Legea energiei şi a gazelor prevede posibilitatea prelungirii cu un an, până la finele anului 2015, a perioadei de liberalizare a pieţei pentru consumatorii industriali, însă Havrileţ spune că nu s-a discutat intenţia prelungirii termenului.

Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, a declarat că negociază cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE) prelungirea termenului până în 2015, iar acestea au fost de acord.

Mai multe pe aceeaşi temă:

Niţă, la Forumul Energii Curate: FMI şi CE au fost de acord cu amânarea liberalizării preţului gazelor pentru companii

Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE) şi-au dat acordul de principiu pentru amânarea cu un an, până în 2015, a programului de liberalizare a preţului gazelor naturale destinate consumatorilor industriali, a declarat Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, la Forumul „România 2020: Politici sustenabile pentru energii curate hidro&nuclear“, eveniment organizat de Adevărul Group.

Industria contestă liberalizarea pieţei gazelor: Germania şi Franţa nu fac publice preţurile din contractele cu Gazprom. Către ce liberalizăm?

România şi-a asumat liberalizarea pieţei gazelelor naturale, însă nu se cunoaşte care este nivelul către care trebuie făcute scumpirile, din moment ce Germania şi Franţa nu fac publice preţurile din contractele cu Gazprom, a declarat Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

ANRE anunţă o scumpire la gazele naturale de cel mult 1% de la 1 octombrie, sub nivelul prognozat în calendarul de liberalizare

Preţul gazelor pentru populaţie va creşte de la 1 octombrie cu cel mult 1%, odată cu bifarea unei noi etape din calendarul de liberalizare a pieţei, a declarat marţi, Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), informează Agerpres.

Niţă va propune tranzacţionarea întregii producţii naţionale de gaze pe bursă

Statul va propune tranzacţionarea pe bursă a întregii cantităţi de gaze naturale din producţia internă, a declarat, astăzi, Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, într-o conferinţă de presă susţinută la Guvern.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite