Havrileţ, ANRE: Capacitatea României de producţie a energiei, insuficientă, avem probleme la consum mare

Havrileţ, ANRE: Capacitatea României de
producţie a energiei, insuficientă, avem probleme la consum mare

Niculae Havrileţ, ANRE FOTO Mediafax

România nu are resurse regenerabile ieftine, fiind dependentă de cărbune, care este scump, la producţia de energie, iar din aceste motive capacitatea de producţie este insuficientă, a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileţ, citat de Agerpres.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit lui, când consumul este mare, ţara noastră are probleme de alimentare şi de asigurare a funcţionării sistemului energetic naţional în siguranţă.

El a precizat că în ianuarie 2017 a existat o solicitare crescută de energie electrică pe piaţă „odată cu o serie de elemente negative: o vreme foarte friguroasă, o solicitare mare de energie electrică, o lipsă de energie hidro în sistem, care este o energie ieftină”. Acest lucru a făcut, potrivit lui Havrileţ, ca preţul energiei pe cărbune să urce foarte mult, ajungându-se la „valori foarte mari, de până la 650 de lei pe MWh, dacă facem o comparaţie cu preţul mediu pe PZU până la acel moment, de 150 de lei — 160 de lei”.

„Practic s-a constatat că, dacă nu avem resurse regenerabile ieftine, apă, vânt, suntem dependenţi de cărbune, care este scump. Iar capacitatea declarată de producţie de 22.000 de MW nu există, nici măcar cei 14.000 de MW, care se presupune că sunt funcţionali în orice moment, nu sunt funcţionali. Aici avem o analiză comună cu Transelectrica, operatorul pieţei de echilibrare, care ne prezintă că, începând cu o solicitare de 7.500 — 8.000 de MW există probleme de alimentare şi de asigurare a funcţionării sistemului energetic naţional în siguranţă”, a susţinut preşedintele ANRE, în cadrul audierilor din comisia înfiinţată pentru a ancheta activitatea autorităţii, potrivit Agerpres.

citeste totul despre: