Guvernul a adoptat un memorandum pentru elaborarea Codului Economic al României

Guvernul a adoptat un memorandum pentru elaborarea Codului Economic al României

Viorica Dancila FOTO gov.ro

Guvernul a adoptat joi memorandum cu tema Elaborarea Codului Economic al României, acesta urmând să includă toate legile ce vizează domeniul economic, a declarat joi premierul Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Mediul de afaceri din România are nevoie de o legislaţie clară, coerentă şi predictibilă. Avem astăzi pe agendă memorandum pentru elaborarea Codului Economic al României. Un pachet care să includă toate legile ce vizează domeniul economic. Vrem să eliminăm prevederile care se bat cap în cap, precum şi prevederile care se suprapun”, a spus Dăncilă.

Potrivit ei, Codul Economic al României va cuprinde Codul Fiscal, Codul de Procedură Fiscală, Legea de Înfiinţare a Societăţilor Comerciale, Legea Evaziunii Fiscale şi alte legi cu caracter economic.

„Înainte de a fi trimis spre dezbatere şi adoptare în Parlament, vom avea discuţii cu patronatele, cu Asociaţia Oamenilor de Afaceri, cu ONG-uri, cu sindicatele, cu toţi cei interesaţi de Codul Economic”, a menţionat Dăncilă.

Simplificare pentru mediul de afaceri 

Într-o primă etapă, Codul Economic va fi sub forma unui CODEX care va cuprinde o culegere de acte normative, sub forma unui pachet informatic, potrivit Guvernului. Codex-ul va fi disponibil, gratuit, pe pagina de internet a fiecărui minister, actualizat în permanenţă, optimizat şi pentru dispozitive mobile. Costurile generate de crearea unui astfel de sistem sunt minime şi permite accesul oricărei persoane interesate. 

După finalizare, Codul Economic va putea fi accesat în limba română, dar şi tradus în engleză şi franceză, astfel încât să poată fi consultat atât din ţară, cât şi din străinătate, de cetăţeni români, care lucrează în străinătate şi care au obligaţii de îndeplinit în ţară, sau de persoane interesate să investească în România şi care sunt în căutare de informaţii specifice. 

„Codul Economic este o măsură de sprijinire a mediului de afaceri, prin concentrarea într-o anumită zonă a tuturor actelor normative cu efecte asupra activităţii economice. Este o variantă mai modernă şi mai accesibilă pentru ca agenţii economici să fie la curent cu toate modificările legislative în timp real”, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: