Guvernul vrea să modifice legea offshore, relaxând suprataxarea producţiei de gaze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Mediafax
Foto Mediafax

Proiectul de modificare a Legii offshore va include o relaxare a supraimpozitării producţiei de gaze naturale din Marea Neagră, a declarat secretarul de stat din Ministerul Economiei Niculae Havrileţ, la o conferinţă online organizată de EM360 şi România Durabilă.

Legea offshore prevede în prezent o cotă de impozit de 30% pe veniturile suplimentare obţinute de producători pentru vânzări la preţuri sub 85 lei/MWh, precum şi cote de la 15% la 70% pentru cele aferente unor preţuri de vânzare a gazelor între 85 şi peste 190 lei/MWh.

Prin venit suplimentar se înţelege diferenţa dintre preţul mediu ponderat al gazelor naturale vândute din producţia internă proprie din perimetrele offshore şi preţul reglementat de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru clienţii casnici şi noncasnici în anul 2012, de dinainte de liberalizare respectiv 45,71 lei/MWh, înmulţită cu volumele de gaze vândute din producţia internă din perimetrele offshore. 

Niculae Havrileţ a lăsat să se înţeleagă că va fi majorat acel nivel de 45,71 lei/MWh în raport cu care se defineşte ce înseamnă venit suplimentar supus supraimpozitării, ceea ce înseamnă că baza de impunere va fi mai redusă decât în prezent, iar producătorii vor plăti, în consecinţă, sume mai mici ca impozit, scrie profit.ro

"Au mai fost discuţii cu privire la suprataxare, s-au rezolvat, în sensul că e normal să fie suprataxaţi producătorii în momentul în care piaţa este volatilă şi ei obţin venituri pe aripile vântului, windfall. Pe o perioadă foartă scurtă de timp, cum am avut în 2011, de exemplu, când gazele de import au fost 600 de dolari/1.000 de metri cubi faţă de 150  de dolari preţul producţiei interne. În cazul în care există aceste creşteri fenomenale de pe o zi pe alta, şi în alte state există un principiul suprataxării.

Dar nu putem pleca de la preţul pe care l-am avut la data începerii perioadei de dereglementare, un preţ specific producătorilor de gaze maturi, cu mare parte din investiţii recuperate, amortizate, nu putem impune acel preţ foarte mic ca perioadă de început a suprataxării unui imvestitor nou, cu un grad de risc uriaş faţă de un producător din zona onshore, ştim foarte bine ce probleme sunt în zona maritimă", a spus Havrileţ.

În septembrie anul trecut, în urma anunţului făcut de ExxonMobil cu privire la intenţia de a-şi vinde participaţia la Neptun Deep, principalul perimetru offshore din Marea Neagră, fostul Guvern a publicat un proiect de modificare a Legii offshore în care erau cuprinse majoritatea solicitărilor de schimbări legislative ale operatorilor din Marea Neagră, care însă nu a avansat procedural deloc de atunci.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite