Guvernul vrea să introducă internet broadband pe tot teritoriul României cu bani de la Uniunea Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul îşi propune să introducă până la jumătatea lui 2015 internet broadband pe tot teritoriul României, adică şi în zonele în care operatorii privaţi nu sunt dornici să investească, printr-un proiect major, la scară naţională – Ro-NET. Valoarea proiectului se ridică la 84 de milioane de euro, iar finanţarea este asigurată 100% din fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană.

Ro-NET are drept obiectiv acoperirea tuturor zonelor care nu beneficiază de infrastructură de comunicaţii în bandă largă de pe teritoriul României, prin utilizarea fondurilor structurale prin Programul Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice“.

„Ro-NET va intra acolo unde există un eşec de piaţă, zone în care nu există operatori privaţi dornici să investească din cauza izolării sau activităţilor economice care nu rentabilizează un potenţial plan de afaceri. În cazul acesta, Comisia Europeană, la nivelul tuturor statelor membre UE, vine şi se asigură că, prin proiecte de acest tip, structura de comunicaţii este dezvoltată chiar şi în zonele defavorizate“, a declarat Răzvan Cotovelea, ministrul pentru Societatea Informaţională, potrivit economica.net.

Ro-NET are în acest moment 783 de zone în care se vor introduce infrastructuri de comunicaţii, iar valoarea totală a proiectului se ridică la 84 de milioane de euro.

„În acest moment se află în licitaţie, iar până la finalul lunii august 2015 avem termen să realizăm lucrările şi plăţile“, a mai spus Răzvan Cotovelea.

Pentru dezvoltarea Proiectului Ro-NET, Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI) a ales implementarea unui model DBO pentru realizarea unor reţele de distribuţie (backhaul) care să ţintească furnizarea unor capacităţi minime de broadband, în zonele considerate albe ale României. Bucla locală pentru utilizatorii finali din aceste zone albe va fi oferită în condiţii de competiţie de către operatori specializaţi de pe piaţa liberă. 

Zonele albe vor fi acoperite cu serviciul de broadband corespunzător strategiei naţionale, respectiv minimum 1MB capacitate partajată pentru utilizatorii casnici şi minimum 4MB capacitate partajată pentru utilizatorii din mediul de afaceri, potrivit economica.net.

Reţeaua de distribuţie care se va proiecta, construi şi opera va fi funcţională, fără alte intervenţii ulterioare, de la un punct de conectare la o reţea magistrală (backbone) şi până la punctul de distribuţie, care se va construi pe teritoriul unităţii administrativ-teritoriale de care aparţine zona albă, care reprezintă ţinta reţelei de distribuţie (un sat, o suburbie, etc). 

Pentru fiecare punct de distribuţie se va calcula o capacitate minimă obligatorie a fi furnizată, în conformitate cu necesităţile ţintei şi strategia naţională de broadband. Studiul de fezabilitate va trebui să stipuleze aceste valori ale capacităţii minime obligatorii calculate pentru punctele de distribuţie ţintă (din zonele albe).


Mai puteţi citi: 

[<a href="//storify.com/adinavlad/internet-broadband" target="_blank">View the story "internet broadband" on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite