Guvernul va trebui să facă sacrificii pentru a menţine rating-ul de ţară curat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Standard&Poor's prognozează o creştere economică redusă în Zona Euro

Agenţia de rating Standard&Poor’s a renunţat să scadă perspectiva de rating a României, dar anunţul a venit cu o serie de avertismente, printre care faptul că instituţia se aşteaptă ca Guvernul să modifice semnificativ Ordonanţa 114. În caz contrar, agenţia susţine că într-un an, maxim doi ne poate scădea rating-ul, ceea ce ar însemna că nu am mai fi o ţară atractivă pentru investitori.

Standard&Poor’s a anunţat vineri că păstrează perspectiva de rating a României la „stabilă”, deşi specialiştii se aşteptau recent ca ea să scadă la „negativă”, ceea ce în maxim şase luni ar fi dus ţara noastră în categoria de state numite „gunoaie” (junk), în care nu este recomandat să investeşti.

Decizia agenţiei de rating a fost luată însă după un răgaz de două săptămâni acordat numai după ce ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a trimis o scrisoare prin care se angaja să modifice Ordonanţa 114, pentru ca ţara noastră să nu scadă în ochii investitorilor.

Ce condiţii ne impune Standard&Poor’s

Deşi anunţul agenţiei de rating este deocamdată liniştitor pentru guvernanţi, Standard&Poor’s avertizează că ar putea scădea rating-ul României în următoarele 12-24 luni dacă Guvernul nu va inversa suficient măsurile pe care le-a impus prin Ordonanţa 114. Specialiştii agenţiei susţin că taxele au fost introduse prin această ordonanţă pentru a compensa creşterile generoase de salarii şi pensii, care încep să nu mai poată fi susţinute.

„Reconfirmarea ratingului şi a perspectivei stabile reflectă aşteptările noastre că Guvernul român va lua probabil măsuri pentru a recalibra şi reevalua anumite părţi din pachetul său de măsuri de urgenţă pe care le-a introdus la 1 ianuarie 2019”, au avertizat specialiştii instituţiei, care subliniază în special necesitatea modificării taxei bancare, respectiv decuplarea ei de rata interbancară a dobânzii, Robor.

Reprezentanţii băncilor spuneau, însă, vineri, că discuţiile cu oficialii Guvernului pentru modificarea taxei bancare s-au oprit după prima întâlnire, în contextul în care, dacă măsurile nu sunt schimbate, la final de martie băncile vor trebui să plătească prima factură a Ordonanţei 114. 

Avertisment: creşterea economică încetineşte

Standard&Poor’s avertizează, de asemenea, că în acest an creşterea economică a României ar putea încetini, până la 3,5%, deşi Executivul estimează că avansul economic va fi de 5,5%. Specialiştii spun că, dacă Guvernul nu renunţă la taxele introduse de la 1 ianuarie sau dacă nu le modifică satisfăcător, investiţiile străine deja planificate în diferite sectoare, în special în cel energetic, ar putea întârzia. Acest lucru ar avea, de asemenea, impact asupra creşterii economice. Până acum, OMV Petrom nu a decis încă dacă va investi pentru a scoate gaz din Marea Neagră, iar Black Sea Oil&Gas a decis să investească, cu speranţa că Ordonanţa 114 va fi modificată.

Mai mult, Standard&Poor’s susţine că deficitul va ajunge la 3,3% în 2019, din cauza creşterilor accelerate de salarii din sectorul bugetar de anul trecut. Deficitul a fost ţinut în frâu în 2018 prin tăieri de la investiţii, dar astfel de sacrificii nu vor mai putea fi făcute în acest an, din cauza nevoii acute a României de infrastructură, mai spun specialiştii.

Ce a înţeles Teodorovici

Deşi comunicatul Standard&Poor’s vine cu numeroase condiţii şi avertismente pentru ca agenţia să nu retrogradeze rating-ul României, ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici interpretează mesajul spunând că agenţia recunoaşte „viabilitatea măsurilor“ luate de Guvern.

„Decizia agenţiei de rating S&P de a menţine perspectiva stabilă a României este una corectă, care recunoaşte şi confirmă realitatea economică actuală a României. Această decizie reflectă atât disponibilitatea Guvernului României pentru dialog cât şi viabilitatea măsurilor fiscal bugetare adoptate“, susţine, într-un comunicat, Teodorovici. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite