Guvernul taie fonduri de salarii şi introduce noi taxe, dar se laudă cu rectificarea bugetară pozitivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugen Teodorovici Viorica Dăncilă FOTO Mediafax/Andreea Alexandru

Ministerul Finanţelor Publice a publicat, marţi, proiectul rectificării bugetare pe care urmează să o adopte Guvernul, precizând că este o „rectificare bugetară pozitivă”, deşi taie din cheltuielile de personal, face concedieri masive, blochează posturi şi introduce noi taxe.

„MFP propune o rectificare bugetară pozitivă. Ministerul Finanţelor Publice a elaborat proiectul rectificării bugetare şi asigură respectarea limitei de 2,76% a deficitului bugetar”, se arată într-un comunicat al instituţiei

Rectificarea bugetară „pozitivă”...

Potrivit datelor consultate de „Adevărul”, Guvernul consideră că a făcut o rectificare bugetară „pozitivă” pentru că a „economisit” sume importante de bani din tăierea cheltuielilor de personal din ministere şi concedieri masive în aparatul de stat, câştigând din suprataxarea zahărului din băuturi răcoritoare şi creşterea accizei înainte de vreme.

În fapt, rectificarea bugetară este negativă, după cum reiese din proiectul postat pe site-ul Ministerului Finanţelor, cele mai mari fonduri fiind tăiate de la Educaţie, peste 1 miliarde de lei.

„Diminuările au fost operate de la Ministerul Transporturilor (-128,8 milioane lei), Ministerul Fondurilor Europene (-681,9 milioane lei), Ministerul pentru Mediul de afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (-243 milioane de lei), Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (- 310,4 milioane de lei), Ministerul Cercetării şi Inovării (- 369,1 milioane lei), Ministerul Educaţiei Naţionale (- 1,03miliarde lei), Secretariatul General al Guvernului (-143,6 milioane lei).

O mare parte din aceste fonduri, respectiv 136,5 milioane de lei, reprezintă „economii” rezultate din tăierea cheltuielilor de personal, inclusiv la Ministerul Transporturilor (2,8 milioane lei), Ministerul Economiei (3,8 milioane lei), Ministerul Cercetării (2,1 milioane lei), Ministerul Fondurilor Europene (17 milioane lei).

Fonduri suplimentare au fost alocate Ministerului Mediului pentru restituirea taxelor auto, Ministerului Muncii pentru plata pensiilor, Ministerului Finanţelor, inclusiv pentru plata creditelor contractate, Ministerului Dezvoltării, dar şi Serviciului Român de Informaţii căruia i-au fost majorate cheltuielile de personal şi sumele alocate investiţiilor şi plătirii drepturilor la pensie.

Bugetul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) a fost redus cu 71,66 milioane lei, în timp ce bugetele Serviciului de Informaţii Externe (SIE) şi Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP) au fost majorate.

... bazată pe suprataxe şi concedieri

Bani în plus vor ajunge la buget din taxarea tichetelor cadou, pentru care se vor percepe contribuţii la sănătate şi pensii asemănător veniturilor din salarii, dar şi din suprataxarea zahărului din băuturile răcoritoare şi creşterea accizei la mia de şigarete de la 1 septembrie, faţă de 1 ianuarie 2020. 

În urma taxei pe zahăr, o sticlă de 2 litri de cola, care conţine 10,6 g la 100 ml, va costa cu 2 lei mai mult. Impactul bugetar este estimat la 320 milioane de lei, doar pentru ultimele patru luni din an.

În ce priveşte creşterea accizei la ţigarete, care va scumpi pachetul de ţigări cu circa 0,5 lei de la 1 septembrie, impactul bugetar pe acest an este estimat la 159,4 milioane de lei.

Din concedieri şi blocarea posturilor vacante Finanţele prognozează că va economisi aproape 100 de milioane de lei doar în acest an.

Finanţele au luat în calcul şi taxarea băncilor, măsură ce va aduce statului 300 milioane de lei, dar şi eşalonarea la plată (impact de 1,89 miliarde de lei) şi angajamentul Fiscului de a colecta sume suplimentare din combaterea evaziunii fiscale  (3,6 miliarde lei).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite