Guvernul RM a aprobat introducerea stării de urgenţă din cauza crizei gazelor. Decizia trebuie aprobată şi de Parlament

Guvernul RM a aprobat introducerea stării de urgenţă din cauza crizei gazelor. Decizia trebuie aprobată şi de Parlament

Foto: Arhiva Adevărul / Gazprom ar putea sista livrarea de gaze către Moldova, începând din 21 ianuarie

Guvernul Republicii Moldova a aprobat, miercuri, în cadrul unei şedinţe, introducerea stării de urgenţă pentru 60 de zile din cauza crizei gazelor.

Ştiri pe aceeaşi temă

"Decizia a fost aprobată. Trebuie aprobată şi de Parlament. După aceea, Comisia pentru Situaţii de Urgenţă va lua o serie de măsuri pentru a asigura alimentarea neîntreruptă cu gaze a consumatorilor", a declarat premierul Natalia Gavriliţă, într-o şedinţă difuzată de serviciul de presă al cabinetului.

Ea a amintit că  înainte cu o zi a fost primită o înştiinţare de la Gazprom cu privire la o posibilă suspendare a furnizării de gaze către republică în cazul în care compania de distribuţie a gazelor Moldovagaz nu plăteşte pentru consumul curent de combustibil.

În octombrie anul trecut, Moldovagaz şi Gazprom au prelungit contractul de furnizare a combustibilului pe cinci ani. Prevederea importantă din respectivul document a fost acordul de plată a costului gazelor consumate în luna precedentă, precum şi a jumătate din volumul consumat în luna curentă, până la data de 20 a fiecărei luni. În noiembrie anul trecut, republica a întârziat plăţile şi a primit o notificare de la Gazprom despre o posibilă oprire a furnizării de gaze în 48 de ore. Apoi fondurile lipsă au fost alocate de guvernul republicii.

În ianuarie, şeful Moldovagaz, Vadim Cheban, a declarat că firma s-a confruntat din nou cu dificultăţi financiare din cauza ajustării intempestive a tarifelor în republică. În această situaţie, companiei îi lipsesc aproximativ 25 de milioane de dolari pentru achitarea obligaţiilor până pe 20 ianuarie.

După cum a relatat Gavriliţă, în ajun Chişinăul a primit un nou avertisment de la „Gazprom”. Autorităţile analizează o serie de opţiuni pentru alocarea de fonduri suplimentare pentru a preveni suspendarea furnizării de gaze către consumatori.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările