Guvernul s-a reunit în şedinţă specială pentru Codul Fiscal. Proiectul va fi finalizat la sfârşitul săptămânii. Ce schimbări aduce noul Cod Fiscal

Guvernul s-a reunit în şedinţă specială pentru Codul Fiscal. Proiectul va fi finalizat la sfârşitul săptămânii. Ce schimbări aduce noul Cod Fiscal

Începând cu ora 11.00, Guvernul se reuneşte în şedinţă pentru a discuta Codul Fiscal FOTO gov.ro

Guvernul se va reuni în şedinţă astăzi, începând cu ora 11.00, pentru a discuta noul proiect de Cod Fiscal şi pe cel al Codului de Procedură Fiscală. Cele două proiecte urmează să fie transmise Parlamentului săptămâna viitoare, după adoptarea de către Guvern, însă mai sunt de parcurs câteva proceduri.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE Proiectul Codului Fiscal va fi finalizat la sfârşitul săptămânii şi aprobat miercuri de Guvern
 
Proiectul Codului Fiscal va fi finalizat la sfârşitul acestei săptămâni şi rediscutat în Guvern luni, urmând să fie aprobat miercuri, împreună cu cel al Codului de Procedură Fiscală, şi transmis Parlamentului, săptămâna viitoare, spre dezbatere, a anunţat premierul Victor Ponta.
 
"Astăzi sunt ultimele amendamente la Codul Fiscal. Luni, la ora 13.00, ne reîntâlnim cu cei care încă nu au avizat până luni. Cei care au avizat pot să îşi vadă de treabă şi să fie doar un secretar de stat, în aşa fel încât miercuri am garanţia 100% că cele două proiecte sunt avizate şi le adoptăm în şedinţa de guvern", a spus Ponta miniştrilor în şedinţa de guvern.
 
El a precizat că pentru Codul de Procedură Fiscală există toate aprobările, mai fiind nevoie doar de avizul Ministerului Justiţiei.

 
ponta cod fiscal„Ca de obicei, procedurile ne omoară. Stadiul este aproape final, însă procedurile ne ucid şi, dacă nu ne mişcăm noi mai repede, o să stăm după proceduri şi hârtii care se plimbă între ministere“, a spus Ponta miniştrilor, în şedinţa de miercuri a Guvernului.
 
Proiectul noului Cod Fiscal, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016, anunţă reducerea TVA, accize mai mici la carburanţi şi alcool, reducerea CAS, dar şi impozite pe locuinţe de până la şase ori mai mari. Totul cu preţul unei găuri bugetare de 16,26 miliarde de lei numai în anul 2016.
 
Proiectul noului Cod Fiscal prevede reducerea TVA şi a accizelor pentru carburanţi şi alcool, dar şi introducerea obligaţiei de plată a CAS şi CASS pentru toate persoanele care realizează venituri şi introducerea unui sistem de calcul al impozitelor pe locuinţe ce poate genera creşteri de până la şase ori. Pentru microîntreprinderi, Guvernul vrea să introducă plata impozitului pe venit în funcţie de numărul de angajaţi. În plus, taxa pe stâlp ar putea fi eliminată.  
 
Măsurile propuse de Guvern în noul Cod Fiscal ar urma să producă numai în 2016 o gaură bugetară de 16,26 miliarde de lei. Totuşi, Ministerul Finanţelor estimează că 9,45 miliarde de lei vor fi recuperate din TVA, contribuţii sociale şi impozite în urma adoptării acestor măsuri. În acest caz, impactul bugetar net ar fi de 6,81 miliarde de lei. Luând în calcul cifrele de mai sus, deducem că efortul bugetar este unul consistent în condiţiile în care România trebuie să se încadreze într-un deficit bugetar structural cât mai aproape de 1% din PIB. 
 
„Adevărul“ vă prezintă care sunt principalele modificări fiscale propuse, cele mai multe cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2016: 
 

** TVA redusă de la 24% la 20%. 

Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) ar urma să se reducă de la 24% la 20% de la 1 ianuarie 2016 şi, tot de atunci, să se aplice o cotă de TVA pentru carne, peşte, legume şi fructe. În plus, TVA ar urma să fie redusă de la 20% la 18 începând cu 1 ianuarie 2018. România ar urma să ajungă astfel sub media Uniunii Europene privind nivelul TVA  - de 21,5%, de pe locul al cincilea în prezent în rândul statelor membre. Ministrul Finanţelor a explicat că frauda fiscală din TVA a fost mai mare după majorarea acestei taxe, respectiv de la 3,4% din PIB în 2010 la 6,3% din PIB în 2012, după care s-a redus la 5,7% din PIB în 2013. Ministerul Finanţelor estimează că măsurile privind TVA vor avea un impact bugetar brut de 11,6 miliarde de lei, bani care ar rămâne la dispoziţia populaţiei şi a companiilor, însă se aştaeptă să recupereze venituri de 6,4 miliarde de lei din TVA, contribuţii sociale şi impozit pe salarii. Astfel, impactul bugetar net al măsurilor privind TVA ar fi în 2016 de 5,2 miliarde de lei. Reducerea TVA ar genera o creştere economică suplimentară de un punct procentual şi ar crea 145.000 de noi locuri de muncă în 2016 şi aproximativ 75.000 în următorii ani. 
 
Darius Vâlcov, ministrul Finanţelor, a declarat însă că reducerea TVA se va aplica înainte de 1 ianuarie 2016 pentru a nu afecta consumul pe fondul fenomenului de aşteptare creat de consumatori. Reducerea TVA va fi anunţată cu o lună înainte de momentul respectiv. 
 
Proiectul actualizat al Codului Fiscal, datat de Ministerul Finanţelor 13 martie, prevede că lista produselor pentru care Guvernul promite TVA de 9%, şi care a inclus iniţial doar pâinea, carnea, peştele, legumele şi fructele, a fost extinsă prin includerea şi altor produse, precum lapte, ouă, animale şi păsări vii.
 
TVA de 9% va fi introdusă, începând cu anul viitor, şi pentru accesul la evenimentele sportive, cu argumentul că sportul este un fenomen social şi economic care prezintă un grad înalt de interes pentru populaţie.
 

** Plata CAS şi CASS pentru toate persoanele care realizează venituri. 

Proiectul noului Cod Fiscal prevede introducerea obligaţiei de plată a CAS şi CASS pentru toate persoanele fizice care realizează venituri, dar şi a plafonului maxim de cinci salarii medii brute (în prezent de aproximativ 12.010 de lei) pentru baza lunară de calcul a CAS şi CASS de la 1 ianuarie 2016. În plus, tot de la începutul anului viitor, ar urma să fie eliminată deducerea CASS de la calcul impozitului pe venit şi să fie majorată suma neimpozabilă lunară avută în vedere la stabilirea impozitului pe venitul din pensii. De-abia de la 1 ianuarie 2017, ar urma să se reducă CAS la angajat de la 19,5% la 7,5% şi la angajator de la 15,8% la 13,5%. 
 

** Accize mai mici pentru carburanţi şi alcool. 

Proiectul noului Cod Fiscal prevede reducerea cu 20% a accizei la motorină, cu 18,62% - la benzina fără plumb şi cu 16,28% - la benzina cu plumb. De asemenea, se prevede o reducere cu 15,38% a accizelor pentru bere, cu 70% - la vinurile spumoase şi cu 30% - pentru alcool etilic. Se vor elimina din sfera de impozitare ţiţeiul din producţia internă, cafeaua, bijuteriile, confecţiile din blănuri şi autoturismele. Ministerul Finanţelor justifică reducerea accizei la carburanţi prin apariţia fenomenului de alimentare cu combustibil de către transportatori în alte state membre, cum ar fi Ungaria şi Slovenia (unde se restituie o parte din accize) sau Bulgaria, care are un nivel redus de taxare. Acest fenomen s-a accentuat după ce Guvernul a introdus la 1 aprilie 2014 acciza suplimentară pe carburanţi (7 eurocenţi/litru), însă la acel moment a fost ignorat acest efect advers. Reducerea accizelor ar urma să aibă un impact bugetar brut de 2,87 miliarde de lei în 2016, dar Ministerul Finanţelor estimează că se vor recupera venituri de 1,53 miliarde de lei din TVA, contribuţii sociale şi impozit pe salarii, astfel că impactul bugetar net ar urma să fie de 1,34 miliarde de lei. 
 
De asemenea, accizele vor fi reduse înainte de 1 ianuarie 2016 pentru a nu afecta consumul pe fondul fenomenului de aşteptare creat de consumatori.
 
Proiectul actualizat al Codului Fiscal, datat de Ministerul Finanţelor 13 martie, mai prevede că ţigaretele electronice vor fi accizate, începând cu anul viitor, cu o sumă care va creşte anual în raport cu inflaţia, Guvernul pregătind introducerea acestei noi taxe cu argumentul că măsura este dictată de practicile la nivel european.

** Impozitul pe locuinţe şi terenuri, chiar şi de şase ori mai mare. 

Impozitul pe locuinţe nu va mai fi limitat la 0,1% din valoarea impozabilă, ci va fi stabilit între 0,08% şi 0,2% de către primării, iar proprietarii care nu îşi îngrijesc casele şi/sau terenurile vor plăti, din ianuarie 2017, un impozit de şase ori mai mare faţă de nivelul standard. De asemenea, pentru terenul agricol nelucrat timp de doi ani consecutiv, consiliul local va putea majora impozitul pe teren cu până la 500% începând cu al treilea an. Sistemul de impozitare a proprietarilor de terenuri aflate în intravilan, cu construcţii, va fi modificat prin înlocuirea actualelor valori fixe cu grile având o limită minimă şi una maximă, cota maximă de impunere fiind dublă comparativ cu actualele taxe. De asemenea, impozitele şi taxele locale vor fi indexate în continuare o dată la trei ani în funcţie de inflaţie, dar nu de către Guvern, ca în prezent, ci direct de primării, şi vor putea fi majorate cu până la 50% faţă de acest nivel, comparativ cu nivelul maxim de 20% permis de normele actuale. 
 
În expunerea de motive la varianta actualizată a Codului Fiscal, proiect de Cod datat de Ministerul Finanţelor 13 martie şi obţinut de Mediafax, la capitolul Indexarea impozitelor şi taxelor locale se spune: „Se propune ca, impozitele şi taxele locale să se indexeaze, anual, de către consiliile locale, ţinînd cont de evoluţia ratei inflaţiei de la ultima indexare, comunicată pe site-ul oficial al Ministerului Finanţelor Publice şi al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, până la data de 30 aprilie a anului anterior celui pentru care se aplică indexarea. Având în vedere că de la ultima indexare au trecut 3 ani şi rata de inflaţie a crescut cu 6,46% , în proiect au fost indexate toate impozitele şi taxele locale în suma fixă, inclusiv nivelul amenzilor“.
 
Astfel, impozitul pentru locuinţe pregătit pentru populaţie începând cu anul viitor a fost majorat în proiectul actualizat de Cod Fiscal redactat de Guvern, comparativ cu documentul anunţat în urmă cu o lună, prin creşterea valorii impozabile în funcţie de care este calculată suma finală de plată.
 
Noul document prevede creşteri de peste 6% ale valorii impozabile la toate categoriile de clădiri.
De asemenea, impozitul pe terenul intravilan şi cel extravilan a fost majorat în proiectul actualizat, prin creşterea valorilor la care este înmulţită suprafaţa terenului, pentru stabilirea sumei de plată.
 
Şi impozitul pe maşini a fost majorat în proiectul actualizat de Cod Fiscal, prin creşterea sumelor fixe luate în calcul la stabilirea sumei finale de plată.
 
Luni, premierul Ponta a declarat că decizia de majorare sau de reducere a impozitelor aparţine autorităţii locale. Conform legii, autorităţile locale pot stabili un anumit cuantum al taxei, dar între limitele minime şi maxime valorice stabilite prin Codul Fiscal.
 
În acelaşi timp, Ministerul Finanţelor a comunicat că a decis să nu mai preia în Codul Fiscal propunerea de creştere a impozitului pentru locuinţe datorat de populaţie. Ministerul susţine că a hotărât să nu introducă în Codul Fiscal creşterea impozitului ca urmare a consultărilor din dezbaterile publice, fără să precizeze când au avut loc aceste consultări, în condiiţiile în care noua formă a Codului Fiscal a fost finalizată vineri.
 
Premierul Victor Ponta a susţinut din nou că taxele locale nu vor fi majorate, aşa cum este scris în proiectul actualizat de Cod Fiscal.
 
„Nu mărim taxele la locale, pur şi simplu trecem în Codul Fiscal ceea ce era până acum, că o dată la trei ani se actualizează cu inflaţia, doar că autorităţile locale pot să scadă taxele sau pot să le crească“, a arătat Ponta.
 

** Impozitarea microîntreprinderilor, pe număr de salariaţi. 

Proiectul noului Cod Fiscal prevede cote de impozitare diferenţiate pentru microîntreprinderi, în funcţie de numărul de salariaţi. Astfel, vor plăti impozit de 1% din venituri microîntreprinderile care au doi sau peste doi angajaţi, 3% - cei cu un salariat, 3% plus 1.530 de lei timestrial – cei care nu au salariaţi. Impozit de 3% vor plăti şi microîntreprinderile care se află în proces de dizolvare urmată de lichidare, în inactivitate temporară sau în stare de nedesfăşurare a activităţii. Treptat, în etape, vor fi modificate pragurile pentru încadrarea firmelor în categoria microîntreprinderilor, acestea urmând să crească de la echivalentul a 65.000 de euro în prezent la 75.000 de euro din 2017 , 85.000 de euro din 2018 şi 100.000 de euro din 2019. Vâlcov justifică noul mod de impozitare prin faptul că microîntreprinderile reprezintă 78,3% din totalul societăţilor comerciale active, însă acestea realizează o cifră de afaceri de numai 2,4% din totalul cifrei de afaceri realizate de firmele din România. În plus, forţa de muncă angajată de acestea reprezintă doar 14% din total. 
 

** Se elimină taxa pe stâlp.

Taxa pe construcţiile speciale, introdusă de Guvern în primăvara anului trecut, acum la un nivel de 1% din valoarea activelor, va fi eliminată de la 1 ianuarie 2016, potrivit proiectului noului Cod Fiscal. Impactul bugetar brut va fi de 1,6 miliarde de lei, sume care rămân la dispoziţia companiilor, urmând să se recupereze venituri de 850 de milioane de lei din TVA, contribuţii şi impozit pe salarii. Astfel, impactul net asupra bugetului ar urma să fie de 750 de milioane de lei, potrivit estimărilor Finanţelor.   
 

Cota unică, redusă la 14% din 2019

Proiectul noului Cod Fiscal prevede reducerea, de la 1 ianuarie 2019, de la 16% la 14% a cotei unice de impozitare - pe profit şi pe venit, dar şi pe veniturile obţinute în România de nerezidenţi. Prin aplicarea acestei măsuri, Ministerul Finanţelor se aşteaptă la o creştere a gradului de conformare voluntară la plata obligaţiilor bugetare, dar şi la o majorare a recuperării arieratelor. 
 
Impactul bugetar brut al acestei măsuri ar urma să fie în 2019 de 4,8 miliarde de lei, dar prin recuperarea din alte surse a 2,3 miliarde de lei, impactul net asupra bugetului ar fi de 2,5 miliarde de lei. Guvernul vrea să elimine de la 1 ianuarie 2016 impozitul pe dividende, în prezent de 16%.
 
Ministerul Finanţelor a anunţat că va elimina dubla impunere, atât la nivelul companiei, cât şi la cel al acţionarilor. Impactul bugetar brut estimat pentru 2016 este de 1,86 de miliarde de lei, din care statul va recupera circa un miliard de lei din TVA, contribuţii sociale şi impozit pe salarii. Astfel, impactul bugetar net pentru 2016 ar fi de 860 de milioane de lei. 
 
Mai puteţi citi:
 
 

 

 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările