Guvernul renunţă la forfetar / Microîntreprinderile ar putea plăti 3% impozit pe venit

Guvernul a decis să renunţe la introducerea mult mediatizatului impozit forfetar, din cauza dificultăţilor care ar putea apărea în administrarea unui astfel de sistem, conform unor surse guvernamentale.

De altfel, va fi analizată posibilitatea revenirii la impozitarea cu 3% a veniturilor microîntreprinderilor, împreună cu Comisia Europeană şi FMI, au declarat pentru Mediafax, sursele citate.

Impozitul forfetar urma să fie introdus începând cu anul viitor, ca măsură compensatorie la impozitul minim, care a fost eliminat de la 1 octombrie.

"Odată ce ne vom situa în mod ferm pe traiectoria necesară pentru a realiza ţinta de deficit pe care ne-o propunem, vom întreprinde - cu asistenţă tehnică de la FMI şi în consultare cu CE şi Banca Mondială - o analiză cuprinzătoare a sistemului fiscal în vederea unei optimizări neutre din punct de vedere al veniturilor şi simplificării acestuia", se arată în scrisoare de intenţie către FMI, obţinută de Mediafax.

Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat luni, la Guvern că, după discuţiile cu reprezentanţii FMI, ai Comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale, s-a ajuns la concluzia că eliminarea impozitului minim nu necesită măsuri compensatorii.

"Noi am avut discuţii şi cu FM, CE şi BM şi, analizând rezultatele privind execuţia bugetuilui, cei de la BM, CE şi FMI au spus că nu trebuie să compensăm eliminarea impozitului minim. Am convenit să analizăm introducerea unui sistem simplificat pentru IMM", a spus Ialomiţianu.

Întrebat dacă s-a renunţat la introducerea impozitului forfetar, ministrul a spus că va fi luată o decizie după ce autorităţile vor discuta cu reprezentanţii celor trei organisme.

De la 1 octombrie, firmele plătesc impozit pe profit de 16%.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


Modifică Setările